Elmenekülhetett volna – Ausztráliában Irene McCormack nővérre emlékeznek

Kitekintő – 2021. május 21., péntek | 17:48

Az ausztráliai iskolákban május 21-én Irene McCormack missziós nővérre emlékeznek a fiatalok, akit 1991. május 21-én végeztek ki Peruban a maoista gerillák. Irene nővér a helyiek mellett maradt, amikor közeledtek a lázadók, noha lehetőségében állt volna elmenekülni.

Az evangéliumnak szentelt élete példája ma is hat a fiatalokra, harminc évvel 1991-es perui vértanúhalála után. A Pápai Missziós Társaságok ausztráliai nemzeti igazgatósága (Catholic Mission) nemrég megemlékezést szervezett Irene McCormack RSJ, a Szent József Nővérek rendje missziós nővére mártírhalálának évfordulója alkalmából.

Az eseményre meghívták a katolikus iskolák, egyetemek diákjait, hogy együtt gondolkodjanak arról, milyen szellemi örökséget hagyott Irene McCormack nővér az ausztrál egyházra. A South Perth-i Szent József-rendházban rendezett eseményen a szerzetesnővér életét meghatározó döntést állították a középpontba: Irene nővér azt választotta, hogy 25 év ausztráliai tanítás után a perui szegények közé megy – ahol a Sendero Luminoso maoista gerillaszervezet áldozata lett 52 esztendős korában.

Irene McCormack nővér, aki életét annak szentelte, hogy az írni-olvasni tudást és Isten szeretetét elvigye a szegényeknek és marginalizáltaknak, 1989-től a perui Andokban magasan fekvő Huasahuasi településen szolgált, a pueblo nép körében. Kezdetben a Caritastól érkező segélyszállítmányok szétosztását végezték nővértársával, később a szegény sorsú gyerekek tanulását segítette többek között könyvtár biztosításával.

Amikor a gerillák fogságba ejtették, fő vádjaik a következők voltak: „amerikai ételt” osztott (adományokat) és „amerikai eszméket” terjesztett (tankönyveket). A helyiek kiálltak mellette, próbálták védeni azzal is, hogy nem is amerikai, hanem ausztrál, de nem tudták elérni, hogy szabadon engedjék. Aznap estefelé az öt foglyot a főtér kövén hasra fektetve tarkón lőtték. Mivel a holttesteket nem vihették el, a hívek éjszaka ott virrasztottak gyertyákat gyújtva és imádkozva Irene nővér holtteste mellett. Huasahuasiban azóta is szentként tisztelik az ausztrál misszionárius nővért, és a rendjét is kérték, hogy tegyen lépéseket a kanonizálás érdekében. (Forrás: Wikipédia; Columban.org.au)

A rendezvény szervezésében részt vett az Aboriginal Catholic Movement, az őslakosok katolikus mozgalma is. Jelen volt a szervezet tagja, Veronica Willaway OSB őslakos származású nővér is, aki a Yuat Noongar etnikumhoz tartozik, és Nebraskában végzett missziós munkát az ottani őslakosok között; valamint Donella Brown, a perth-i őslakosok pasztorális szolgálatának igazgatója. Donella Brown azokhoz szólt, akik „rajta vannak a boton”, értve ezalatt a hagyományos faragott botot, amelyet írásos kommunikációra használtak az őslakos népek; „azt reméljük, ez az eszköz a diákokat emlékezteti rá, hogy a missziók hangjává kell lenniük, Istenért és a szegényekért élni az életüket”. Az ausztrál fiatalokon, akiket arra kértek, osszák meg gondolataikat Irene nővér életéről, látszott, hogy érzelmileg megérinti őket Irene nővér története.

Május 21-én, Irene McCormack vértanúságának napján valamennyi ausztráliai katolikus iskolában levetítették a Life for Love című filmet, amely a szerzetesnővér életét mutatja be. Az alkotást a Catholic Mission szervezet készítette a Szent József Nővérei rend és az őslakosok pasztorációjával foglalkozó szolgálat közreműködésével 27 megyében vannak jelen.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides.org; Columban.org.au

Fotó: Wikimedia Commons; Columban.org.au

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Irene McCormack fiatalon.