Elkezdődött Ferenc pápa kétnapos torinói apostoli látogatása

2015. június 21. , vasárnap | 19:25

Ferenc pápa június 21–22-én látogatást tesz Torinóban abból az alkalomból, hogy Jézus halotti leplét közszemlére tették – tájékoztat az MTI és a Vatikáni Rádió.

A Szentatya június 21-én, vasárnap reggel 8 órakor érkezett meg az észak-olasz városba. A repülőtérről a királyi palota előtti térre érkezett, ahol a munka világának képviselői, egy munkásnő, egy mezőgazdasági dolgozó és egy vállalkozó köszöntötték. A pápa beszédében kifejezte rokonszenvét a fiatal munkanélküliekkel, a munkájukat elveszítőkkel és az ideiglenes munkából élőkkel, valamint a vállalkozókkal is. (A beszéd összefoglalóját ITT olvashatják.)

A munkásokkal való találkozás után Ferenc pápa Jézus halotti leple előtt imádkozott hosszan, csendben.

Ezt követően meglátogatta a székesegyházban Boldog Pier Giorgio Frassati domonkos világi rendi társadalmi aktivista oltárát.

A székesegyházból a Vittorio térre érkezett Ferenc pápa, itt szentmisét mutatott be, majd elimádkozta a szokásos vasárnap déli Úrangyala imádságot. Több mint hetvenezren hallgatták szavait a téren, valamint a Torino városközpontjában felállított huszonegy óriáskivetítőn keresztül. (A szentmisén mondott homíliát és az Úrangyala utáni rövid beszédet ITT olvashatják.)

A szentmise után a Szentatya együtt ebédelt a Ferrante Aporti nevű fiatalkorúak börtöne fogvatartottaival, néhány bevándorlóval és hajléktalannal, valamint egy cigány családdal az érsekségen.

Innen a Vigasztaló Szűzanya-kegyhelyre érkezett, imát mondott, majd a Segítő Szűz Mária-bazilikában a szalézi atyákkal és a Segítő Szűz Mária leányaival (Don Bosco-nővérek) találkozott. A bazilika előtti téren köszöntötte a szalézi oratóriumok fiatal nevelőit és animátorait, és beszédet intézett hozzájuk.

Ezt követően a Cottolengo kórházba templomában betegekkel és fogyatékossággal élőkkel találkozott Ferenc pápa, majd visszatért a Vittorio térre, ahol gyerekekkel és fiatalokkal találkozott.

A torinói lepel április 19. és június 24. között látható a helyi székesegyházban Bosco Szent János, a szalézi rend alapítója születésének kétszázadik évfordulója alkalmából.

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
szent-jozsef-es-mai-apak-interju-asztalosne-elekes-szende-pszichologussal
Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával.

11:21
alljatok-gyermekeitek-mellett-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

A Katolikus Egyházban hagyományosan Szent József ünnepén állítjuk a középpontba az apákat. Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk Ferenc pápa 2014. március 19-én elmondott katekézisét az apaságról. Imádkozzunk az apákért, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

08:01