Ferenc pápa beszéde Torinóban a munka méltóságáról

Kitekintő – 2015. június 21., vasárnap | 20:10

A Szentatya torinói látogatásának első programja során a királyi palota előtti téren a munka világának képviselőit és a munkanélkülieket köszöntötte június 21-én, vasárnap délelőtt – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A pápa külön köszöntötte a munkásokat, a mezőgazdasági dolgozókat, a vállalkozókat, a fiatal munkanélkülieket, a munkanélküli segélyből élőket és az ideiglenes munkaviszonyban állókat, és együttérzéséről biztosította őket.

A munka nem pusztán a gazdaság, hanem az ember és méltósága, társadalmi befogadása számára is fontos – fogalmazott beszédében a Szentatya. – Torino történelmi hagyományainak megfelelően vonzó város a munkaerő számára, de ma mélyen sújtja a gazdasági válság: nincs munka, növekedtek a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek, sokan elszegényedtek, problémákkal kell szembenézniük a lakásviszonyok, az egészségügyi ellátás, az oktatás és egyéb elsődleges javak területén.

A bevándorlás növeli a versengést, de ezért nem a bevándorlókat kell hibáztatni. Ők maguk is ennek a méltánytalan, leselejtező gazdasági életnek, valamint háborúknak az áldozatai. Sírásra késztet ezeknek a napoknak a látványa, amikor embereket áruként kezelnek – figyelmeztetett Ferenc pápa.

Majd felsorolta, mire kell nemet mondanunk: „Mondjunk nemet a leselejtezés gazdaságára, amely azt akarja, hogy törődjünk bele a mélyszegénységben élők társadalmi kizárásába. A mélyszegénységben élők aránya Torino lakosságának 10 százalékát teszi ki. Kizárják a gyermekeket, kizárják az időseket, és most a fiatalokat is, akiknek 40 százalékuk munkanélküli. Aki nem termel, azt kizárják a „használd és dobd el” szemlélet szerint. Mondjunk nemet a pénz bálványozására, amely arra késztet, hogy mindenáron bekerüljünk azon kevesek közé, akik a válság ellenére meggazdagodnak, anélkül, hogy törődnének azokkal, akik elszegényednek. Mondjunk nemet a csalásokra, a kenőpénzekre.”

A 200 évvel ezelőtt született Bosco Szent János azt tanítja, hogy a legjobb módszer a megelőzés: a társadalmi konfliktusokat is meg kell előzni, és ez az igazságosság útján történik – hangsúlyozta a pápa. – Ebben a világméretű, globális helyzetben nem lehet pusztán várakozni a „fellendülésre”. A munka alapvető jog, ahogy ezt az olasz alkotmány már első cikkelyében kinyilatkoztatja. A gazdasági életet ne a tőke és a termelés érdekében, hanem a közjót szem előtt tartva szervezzék meg. A nők jogait különös erővel védelmezzék, mert ők viselik magukon a háztartás, a gyermekek, az idősek ellátásának nagyobb terheit, és még ma is hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a munka területén is.

Ferenc pápa elmondta, csatlakozik azokhoz a munkásokhoz és vállalkozókhoz, akik egy „társadalmi és nemzedéki egyezményt” sürgetnek. Úgy fogalmazott, a lehetőségek és erőforrások rendelkezésre bocsátása a mindenkit érintő együttműködés távlatában előfeltétele annak, hogy leküzdjék a jelenlegi válságot, új, az idők és a térség igényeinek megfelelő önazonosságot fejlesszenek ki. Meg kell újítani a nemzedékek közötti szolidaritást.

A családról szólva a Szentatya rögtönzött szavakkal arra figyelmeztetett: ne feledjék a gyermekek és a nagyszülők által képviselt gazdagságot! A fiatalok jelentik az erőt a jövő számára, de a múlt emlékezete mutatja meg a követendő utat. A gyermekek és a nagyszülők egy nép gazdagságát és ígéretét alkotják.

Ezt követően az oktatás és a munka világa közötti szoros kapcsolat teremtésére buzdított Ferenc pápa, mert mint mondta, csak így lehet megújítani a jövőbe vetett bizalmat, amely képes arra, hogy lendületet adjon Torino és környéke jelentős potenciáljának.

Bátorság. Ez a szó nem puszta retorika, nem türelemre és beletörődésre szólít fel. Éppen az ellenkezője: legyetek merészek, legyetek bátrak, haladjatok előre! Legyetek kreatívak, a mindennapok, a jövő kézművesei annak a reménynek az erejével, amelyet az Úr ad nekünk, és amely soha nem csal meg! – zárta a munka világához intézett beszédét a pápa Torinóban, majd végül arra kérte a a híveket, ne feledkezzenek meg imádkozni érte.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria