Folytatódnak a szentévet előkészítő kétoldalú megbeszélések a Szentszék és Olaszország között

Kitekintő – 2023. november 17., péntek | 9:42

A 2025-ös szentévre készülve másodszor tartott kétoldalú megbeszélést a vatikáni és az olasz vezetés a római miniszterelnöki palotában november 14-én. A tárgyaláson Pietro Parolin bíboros bejelentette, hogy májusban teszik közzé a szentévet meghirdető bullát; biztonsági és egészségügyi kérdésekről, az önkéntesek szervezéséről, a polgárőrség szerepéről és a közlekedési tervről egyeztettek.

Az első megbeszélést április 19-én tartották, ezt követte a november 14-én délután a Chigi-palotában zajló kétoldalú egyeztetés a Szentszék és az olasz kormány között a 2025-ös szentév előkészítésének jelenlegi fázisáról.

A vatikáni sajtóközlemény szerint a keddi találkozón jelen volt Giorgia Meloni kormányfő, a miniszterelnök-helyettes, a belügyminiszter, a gazdasági és pénzügyekért felelős miniszter, a kultúráért, az egészségügyért, az európai ügyekért, a turizmusért, a fogyatékkal élőkért felelős miniszterek, valamint a rendkívüli kormánybiztos, Lazio tartomány elnöke és a római prefektus.

A Szentszék részéről Pietro Parolin bíboros államtitkárral együtt részt vett a megbeszéléseken Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke; az államközi és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatokért felelős titkár, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának altitkára, Vatikánváros Állam Kormányzóságának helyettes főtitkára, az infrastruktúráért felelős igazgatóhelyettes, valamint a biztonságért és polgárőrségért felelős szolgálat igazgatóhelyettese.

Giorgia Meloni köszöntőszavait követően Pietro Parolin bíboros tájékoztatta a jelenlévőket, hogy várhatóan 2024 májusában teszik közzé a szentévet meghirdető pápai bullát.

Sok zarándokot várnak, fogadásukra egy élhetőbb várost készítenek elő – mondta a bíboros államtitkár.

A napirendi pontok között megvizsgálták, mennyit haladtak előre a biztonsági, az egészségügyi, az önkéntesek koordinálására, a polgárőrség tevékenységére vonatkozó, valamint a közlekedést érintő tervek.

Az olasz külügyminiszterrel egyetértésben olyan fontos kérdésekben is egyeztettek, mint a szentévre Rómába érkező zarándokok számára kiadandó vízumok.

Fisichella érsek köszönetet mondott a turisztikai miniszternek a megállapodási protokoll miatt, amelyet szeptemberben írtak alá, valamint a rendkívüli kormánybiztosnak a szentévre érkező turisták fogadása miatt. Kiemelte a jubileum kulturális dimenzióját, melyet fontos megismertetni az iskolákban is. Többek között számos kiállítást és koncertet szerveznek a szentév kapcsán.

A tervek szerint folytatódnak a megbeszélések az olasz kormány és a Szentszék között. Számos újdonság várható a szentévi események szervezésében, melyeket a következő napokban tesznek hivatalossá a szentévi honlapon és a Iubilaeum25 alkalmazáson keresztül.

A Katolikus Egyház 25 évente ünnepel szentévet, mely az Egyház és minden keresztény mindennapi hitélete fellendítésének ideje. Minden jubileumi évnek van egy témája. 25 évenként „rendes” szentévet, valamilyen kiemelkedő esemény miatt pedig rendkívüli szentévet hirdet az Egyház.

A 2025-ös szentévet a 25 éves időszak eltelte okán rendezik meg, amelyre Ferenc pápa a „Remény zarándokai” témát választotta.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria