Hatvan év után épülhetett katolikus templom Kubában

Kitekintő – 2019. április 9., kedd | 17:20

1959, vagyis a Fidel Castro vezette forradalom győzelme óta először építhetett a katolikus egyház új istentiszteleti helyet Kubában. A Jézus Szent Szíve-templomot január 26-án adták át a sziget nyugati részén található Pinal del Rio tartomány egyik városában.

A Kuba és a Szentszék közötti kapcsolatok átalakulásának eredményeként több templom megépítését is engedélyezték. A floridai Tampában lévő Szent Lőrinc-plébánia hívei 95 ezer dolláros pénzadományának köszönhetően már befejeződtek annak a templomnak a munkálatai, amely a 37 ezer lakosú Sandino városában található. Az épület kétszáz embert tud befogadni, az építési telket az állam adományozta az építkezéshez. „Késznek látni a templomot olyan érzés, mintha a sötétségből a fényre lépnénk ki” – jelentette ki Cirilo Castro atya, aki minden munkafolyamatot követett. „Tudtuk, hogy ez a nap egyszer majd elérkezik!” – kommentálta a kubai kormány döntését.

A havannai érsekség adatai szerint a 11,1 millió fős ország lakosainak 60 %-a katolikus. A szigeten található 650 templomot 340 pap és 600 szerzetes látja el. A hívek örömét elrontja az USA kormányának erőszakossága, hiszen újabb Kuba-ellenes szankciókat kívánnak bevezetni. A Kubai Egyházak Tanácsa „nyugtalanító fenyegetésnek” nevezte azt a szándékot, hogy a Helms-Burton törvény (1996) egyik fejezetét életbe léptessék, ami lehetővé tenné az amerikaiaknak a forradalom után elkobzott, kisajátított javak visszaigénylését.

Fordította: Kaposvári Egyházmegye

Forrás: cath.ch

Fotó: Szent Lőrinc plébánia, Tampa, USA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria