Jaime Lucas Ortega y Alamino, havannai érsek adott interjút a Vatikáni Rádiónak

Kitekintő – 2015. szeptember 19., szombat | 15:51

A Szentatyát a havannai érsek, Jaime Lucas Ortega y Alamino bíboros fogadja Kubában, az ország apostoli nunciusával és más egyházi elöljárókkal együtt – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A 79 éves Ortega bíboros a kubai egyház történelmének egyik főszereplője. Már két pápát fogadott a szigetországban: 1998-ban II. János Pált, majd 2012-ben XVI. Benedek pápát. Nehéz éveket tudhat maga mögött: papként 1966-ban internálták egy munkatáborba, de soha nem mondott le a párbeszéd lelkületéről; hozzájárult a Havanna és Washington közötti enyhüléshez. És éppen Ferenc pápa kubai látogatása előtt az Egyesült Államok újabb lépést jelentett be az embargó feloldása felé, amely immár több, mint ötven éve tart: feloldottak néhány megszorító intézkedést. Jövő hétfőtől eltörlik a kétezer dolláros felső korlátot, amelyet háromhavonta küldhetnek a kubai bevándorlók az USA-ból a szigetországban élő rokonaiknak. Sokuk számára ugyanis ez az egyetlen megélhetési forrás. Megkönnyítik továbbá a banki szolgáltatásokat, a pénzügyi tranzakciókat és az amerikai állampolgárok Kubába utazását, akik vállalkozást szeretnének indítani a szigeten. A pápa szavait nagy szeretettel és figyelemmel fogadták – mondta a Vatikáni Rádió kiküldött tudósítójának a havannai bíboros.

Sokan várták ezt a videóüzenetet, amit tiszteletteljes és mély csönddel fogadtak, mert valóban Krisztus helytartójának üzenete volt, aki a szeretetről, Isten szeretetéről és Jézusról beszélt. Azt mondta, amit vártunk. Sokszor beszélnek a pápáról, mint legfőbb papról, a Szentatyáról, a katolikus egyház vezetőjéről, és az emberek tisztában vannak a pápa jelentőségével, aki rendkívüli erkölcsi tekintély a világon. Olyan fogadtatásban részesül, mint egyetlen más államelnök sem, mégis: ez a pápa úgy beszélt hozzájuk, mint egy pap, aki a néphez szól, hogy elmondja a lényeget.

A kubaiaknak küldött videóüzenetében a pápa egy számára kedves szót használ: gyöngédség. Gyakran beszél a gyengédség forradalmáról. Ortega bíboros szerint a kubaiakat megérinti a gyöngédség üzenete, amire a világunknak nagy szüksége van. Amikor a gyengédségről van szó, Kubában mindenki az édesanyjára gondol, és jól tudja, miről van szó. Az a felhívása a pápának, hogy mindannyian ilyenek legyünk, gyengéden viszonyuljunk egymáshoz a családban, a társadalomban, nagyon fontos és jól érthető az emberek számára.

Ferenc pápa kubai utazása előtt az Egyesült Államok úgy döntött, hogy enyhíti a Kuba elleni szankciókat. A havannai érsek ezt rendkívüli jelnek és örömteli hírnek tartja, ami szerinte összefüggésben áll a pápai úttal. Figyelembe veszi ugyanis Ferenc pápa szándékát a két ország kapcsolatainak javítására, amelynek elindításához ő maga is hozzájárult. Bár igaz, hogy a Szentatya azt mondta, hogy ő nem közvetített, de többet is tett annál. Mondhatjuk, hogy nem pusztán mediátor, hanem animátor, lelkesítő volt: az a képessége, ahogyan képes felrázni az emberek szívét, rendkívüli! – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Ortega bíboros.

És hogy mit várnak Ferenc pápa kubai és USA-beli látogatásától? A havannai érsek úgy fogalmazott: ez az utazás nem pusztán Kuba, az Egyesült Államok, az egész amerikai kontinens vagy Latin-Amerika számára jelentős, hanem világszinten fontos. Hiszem ugyanis, hogy a Szentatya befolyása nagyon jót tehet a világnak, és hogy a világ – Istennek és a pápa hatásának köszönhetően  – képes lesz jobb jövőt adni az emberiségnek. Ez az utazás mindezt sajátos módon elősegíti, mert a pápának megvan az a képessége, hogy a kis dolgokban cselekedjék, „pequeño”, kicsinyke dolgokon keresztül, ahogy spanyolul mondjuk – zárta a Vatikáni Rádiónak adott helyszíni interjúját a havannai bíboros érsek.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria