XVI. Benedek pápa utolsó lakhelyét januártól ismét szemlélődő apácák veszik birtokba

Kitekintő – 2023. november 14., kedd | 18:47

Ferenc pápa az argentin bencés nővérek közösségét kérte fel, hogy telepedjenek le a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostorban, ahol XVI. Benedek emeritus pápa 2013-ban történt lemondása után közel tíz évig élt.

A Mater Ecclesiae-kolostor a Vatikáni kertek szívében található. 2013-tól haláláig volt XVI. Benedek emeritus pápa otthona. A kolostorépület most visszanyeri eredeti rendeltetését. Ferenc pápa azt kérte, hogy az épület ismét szolgáljon kontemplatív rendek lakhelyéül, „hogy támogassa a Szentatyát az egész Egyházról való mindennapi gondoskodásában az imádság, a szentségimádás, a dicsőítés és a visszavonulás szolgálata révén: imádságos jelenlétet biztosítva a csendben és a magányban”. A Szentszéki Sajtóközpont november 13-án kiadott közleménye szerint Ferenc pápa október 1-jén kézzel írt levélben jelentette be ezt a döntését. A pápa a Buenos Aires-i Victoria tartománybeli (San Isidró-i egyházmegye) bencés szerzetesnővérek rendjéhez fordult, akik elfogadták a Szentatya hívását – áll a közleményben.

Szent II. János Pál 1994. március 25-én, A szemlélődő élet című brévéjében (rövid apostoli irat) alapította meg a szemlélődő apácák Mater Ecclesiae-kolostorát a Vatikánban. XVI. Benedek emeritus pápa 2013. február 11-én bejelentett történelmi lemondása után kifejezte vágyát, hogy ott lakjon; élete utolsó éveit ott töltötte munkatársai segítségével, és imádságával kísérte az Egyházat 2022. december 31-én bekövetkezett haláláig.

A szentszéki sajtóközlemény szerint a kolostor hat szerzetesnőt fogad, akik az előírások szerint szerzetesi közösséget alkotnak. 2024. január elején költöznek be a Mater Ecclesiae-kolostorba.

Ferenc pápa arról is döntött, hogy a Mater Ecclesiae-kolostorral kapcsolatos minden ügyben a Vatikánvárosi Kormányzóság lesz a felelős.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria