Kenyában járt a kolozsvári teológiai kar doktori iskolájának küldöttsége

Kitekintő – 2023. január 16., hétfő | 14:35

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológia Kara doktori iskolájának képviselői, Csiszár Klára és Vik János doktorátusvezetők Német László SVD belgrádi érsek kíséretében a kenyai Nairobiban jártak január 5–10. között kapcsolatépítés céljával. Csiszár Klára doktorátusvezető, a doktori iskola alapító tagja beszámolóját és képes összeállítását tesszük közzé.

2019-ben keződött el a BBTE Római Katolikus Teológia Karán a doktori iskola fejlesztésére megnyert pályázat megvalósítása. Ennek része három Európán kívüli teológiai központtal való kapcsolatfelvétel annak érdekében, hogy doktori iskolánk egyre inkább a nemzetközi teológusközösség számára ismert és ott jelen lévő legyen.

A pandémia miatt csak most sikerült megszervezni ezeket az utakat. A fejlesztési projekt felelőseiként Vik János doktorátusvezető kollegával első utunk Nairobiba vezetett a Kelet-afrikai Katolikus Egyetemre, valamint a Tangaza szerzetesi főiskolára. Január 5–10. között Német László SVD belgrádi érseknek köszönhetően a verbiták képzési központjában laktunk, és a verbita missziós rend révén otthonosan mozoghattunk a számunkra ismeretlen terepen. A verbiták segítségével így persze nemcsak az akadémiai életbe, hanem a kelet-afrikai missziós tapasztalatokba is mélyebb betekintést kaptunk, valamint vasárnap részesei lehettünk a verbiták által vezetett plébániai közösség életének. Külön hangsúlyt adott látogatásunknak, hogy az érsek úr velünk tarthatott, annak köszönhetően, hogy a szintén Nairobiba tervezett CCEE (Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa)–AMECEA (Kelet-Afrikai Püspöki Konferenciák Szövetsége) püspöki találkozót elhalasztották.

Az együttműködés további nagyon konkrét lépései mellett az összetartozás érzésével, a könnyedség és a vendégszeretet szívmelengető megtapasztalásával tértünk haza. Külön hála illeti a verbita központ elöljáróit, William SVD rektort, Hugo SVD prefektust, Woijtech SVD dékánhelyettest, Lelou SVD igazgatót, Martin SVD egyházjogászt, akik gondoskodtak arról, hogy utazásunk célja megvalósuljon. Az pedig tény, hogy idegenként érkeztünk Nairobiba és barátként köszöntünk el a legközelebbi viszontlátásig. Kétségtelen, hogy látogatásunk diákjaink előtt is megnyitotta a kaput Nairobi előtt, valamint a tudományos kutatás terén is szövődtek megvalósítandó konkrét tervek. A fejlesztési projekt megvalósításának következő állomásai: Fülöp-szigetek, Tagaytay, majd Peruban a limai katolikus egyetem.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria