Keresztény és muszlim vallási vezetők közös kezdeményezése a békéért Nigériában

Kitekintő – 2020. március 3., kedd | 15:23

A Nigéria békéjéért tevékenykedő National Interfaith and Religious Organisation for Peace felekezet- és vallásközi szervezet három hétig tartó böjt után érzékenyítő kampányt kezdeményezett a keresztény és muszlim közösségek közötti megbékélés, összhang és dialógus előmozdítására. A szervezet 500 vallási vezetőt tart számon tagjai között.

A National Interfaith and Religious Organisation for Peace (NIFROP) szervezet, mely ötszáz vallási vezetőt tart számon tagjai között, január végén böjttel összekötött imasorozatot indított a 201 millió lakosú afrikai ország békéjéért. 2019 vége óta  újult erővel folytatódnak a Boko Haram és az Iszlám Állam csoportjának merényletei Nigériában.

Az ISWAP, az Iszlám Állam nyugat-afrikai dzsihadista csoportja 2019 karácsonyán tizenegy keresztényt ölt meg az ország északkeleti részén. 2020. január 20-án a Boko Haram szervezet meggyilkolta Lawan Andimi lelkészt, akit néhány nappal korábban a Adamawa állambeli Michika településen raboltak el. Ugyanebben a régióban január 24-én az Iszlám Állam volt felelős Ropvil Daciya Dalep egyetemi hallgató halálért, akit január 9-én raboltak el fegyveresek. Február 1-jén a Szükséget Szenvedő Egyház szervezet jelentette be, hogy az északi országrészben található kadunai Jó Pásztor szemináriumból január 8-án elrabolt négy papnövendék egyikét, Michael Nnadit meggyilkolták.

„Ezeknek a terroristáknak semmi közük sincs a kereszténységhez vagy az iszlám valláshoz” – olvasható a NIFROP február 21-i közleményében. A szervezet szerint „erős, világos üzenetet kell eljuttatni mindenkihez, hogy az emberek megértsék: a Boko Haram tagjainak, az emberrablóknak, a haramiáknak, a bűnözői csoportoknak, a terroristáknak nincs közük a kereszténységhez vagy az iszlámhoz”. Az állásfoglalást Prince Madaki és Lawrence Ngene lelkészek, valamint Ahmad Jiddah Umar és Ja Afaru Kantoma sejkek írták alá. Arra kérik a vallási szolgálatot ellátó személyeket, hogy az egységről és a békéről beszéljenek. Így lehet meghiúsítani „a destabilizáció művén munkálkodók terveit, akik a Boko Haram szervezetet arra használják, hogy az országban vallásháborút robbantsanak ki”.

A vallásközi csoport Muhammadu Buhari nigériai elnökért való imádságra hív. „Mindazok a lelkipásztorok és imámok, akik részt vettek a 21 napos böjtben és imában, érezzék kötelességüknek, hogy minden pénteken és vasárnap imádkozzanak Muhammadu Buhari államelnökért, valamint kormányáért, kérvén, hogy félelem nélkül és Isten bölcsességétől vezetve irányítsák a nemzetet.” Az imádságot a védelmi és biztonsági erőkre is kiterjesztik.

*

Az ENSZ becslése szerint 2050-ben Nigéria a világ harmadik legnépesebb állama lesz. A jelenlegi 201 millió fős népesség harminc év múlva várhatóan 401 millió főre emelkedik.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye; Lucie Sarr/La Croix

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria