Leonardo Sandri bíboros Romániában megköszönte az ukrajnai menekültek támogatását

Kitekintő – 2022. június 8., szerda | 17:25

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa június 1. és 5. között látogatást tett Romániában, Ferenc pápa három évvel ezelőtti apostoli útjának évfordulója alkalmából. Sandri bíboros megköszönte a romániai római és görögkatolikus egyház segítségét, amit az Ukrajnából érkező menekülteknek nyújtott.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) június 2-án díszdoktori címmel tüntette ki Leonardo Sandri bíborost, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusát, a római Pápai Keleti Intézet nagykancellárját. A cím odaítélésével elismerték a bíboros erőfeszítéseit, melyeket a romániai görögkatolikus teológiai egyetemi képzés támogatására, illetve a béke és a szolidaritás kultúrájának nemzetközi szintű előmozdítására tett.

Három évvel Ferenc pápa romániai apostoli útját követően a bíboros június első hetében járt Romániában, hogy találkozzon a romániai görögkatolikus egyház főpásztorával és lelkipásztoraival, Miguel Maury Buendía érsek, romániai és moldovai apostoli nuncius kíséretében. Sandri bíboros június 1-jén érkezett Kolozsvárra, ahol Claudiu-Lucian Pop görögkatolikus püspök fogadta. A díszdoktori cím csütörtöki átvételét követően szentmisét celebrált az Istenszülő Nővérek Kongregációjának kolostorában, illetve megáldotta egy közeli település plébániatemplomának felújítási munkálatait.

Kolozsvár, Máramarossziget, illetve Balázsfalva voltak útjának fő állomásai, utóbbi helyszínen Ferenc pápa romániai látogatásának harmadik évfordulóját is megünnepelték.

A vatikáni főpásztor romániai látogatása, találkozása a görögkatolikus egyház főpásztorával és zsinatával, a kolozsvári tudományos közeg képviselőivel – ortodoxokkal, katolikusokkal és protestánsokkal egyaránt – a hála kifejezése volt azért a szolgálatért, amelyet Románia a közös határról érkező ukrán menekültekért a frontvonalon végez. Sandri bíboros egy segélycsomagot adott át nekik a Szentatya nevében, majd tolmácsolta Ferenc pápa köszönetét, amiért az immár száz napja tartó ukrajnai háborúban megmutatták Jézus szeretetét a menekültek felkarolásával, szeretettel borítva be a háború szörnyűségeit.

A díszdoktori cím átadásáról a Romkat.ro erdélyi katolikus hírportálon olvashatnak részletes beszámolót.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria