Montenegróban életbe lépett a vallásszabadságról szóló új törvény

Kitekintő – 2020. január 19., vasárnap | 15:25

A vallásszabadságról alkotott új törvényi rendelkezést december végén hagyták jóvá Montenegróban, Szerbia tiltakozása ellenére. A hatályba lépő törvény lehetővé teszi a szerb ortodox egyház templomainak, kolostorainak és más tulajdonainak elkobzását.

Az új törvényi rendelkezés alapján a különböző vallási közösségeknek bizonyítaniuk kell tulajdonjoguk legitimitását – 1918 előttről is (amikor Montenegró az 1918-ban kikiáltott Szerb-Horvát-Szlovén Királyság része lett).

A podgoricai kormány által megalkotott törvény hatálybalépését követően Szerbia fővárosában, Belgrádban egymást követik a tiltakozó felvonulások, a szerb ortodox egyház és a kormány támogatásával. A tiltakozások oka, hogy az új rendelkezés lehetővé teszi a szerb ortodox egyház Montenegróban található templomainak, kolostorainak és más tulajdonainak elkobzását  – írja a L’Osservatore Romano vatikáni napilap.

*

Montenegró 2006 óta független állam. 2006. május 21-én népszavazást tartottak arról, hogy Montenegró továbbra is része legyen-e a Szerbia és Montenegró államszövetségnek, vagy váljon függetlenné. A montenegrói lakosok 55,5 százaléka szavazott a Szerbiától való függetlenségre, a különválás 2006. június 3-án lépett életbe. Azóta Montenegró határozott erőfeszítéseket tesz nemzeti identitásának megerősítésére.

A 2011-es hivatalos adatok szerint a Montenegróban élők 72 százaléka ortodox vallású, 18 százaléka muszlim, 3,44 százaléka római katolikus, 1 százaléka ateista.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

 Ortodox hívek a karácsonyi szertartáson Podgoricában