Böjte Csaba: Szent helyeinket meg kellene őrizni Amerikában

Külhoni – 2016. november 8., kedd | 10:01

Böjte Csaba atya eddig háromszor járt az Egyesült Államokban. Több mint egytucatnyi városban fordult meg, sok magyarral találkozott az elmúlt tíz-tizenkét évben. A Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségével osztotta meg eddigi tapasztalatait.


A clevelandi Szent Imre-templom

Útjai során meglepte, hogy a magyar közösségek milyen erővel, szorgalommal dolgoznak, mennyi templomot építettek. Az ohiói Youngstownban például erdélyi magyar ferencesek telepedtek le, és ebben a nem túl nagy városban három magyar templom is épült: Szent István, a Magyarok Nagyasszonya és a Csíksomlyói Szűz Mária tiszteletére. Nemcsak saját közösségének teremtett értékeket az amerikai magyarság, hanem Istennek is – mutatott rá az interjúban Böjte Csaba, aki arról is beszélt, hogy a református és az evangélikus testvérek is megépítették saját templomaikat a tengerentúlon. 

Csaba testvér látogatásai során elcsodálkozott azon, hogy mekkora életerő, vehemencia, tűz, lélek volt egykor az amerikai magyarokban. Mára azonban nagyon szétszóródott a korábban tömbökben élő magyar közösség. Ennek sajnos az a következménye, hogy például Youngstownban a háromból két templomot bezártak vagy átadtak más célokra, és a harmadikban is csak havonta van magyar szentmise. 

A fennmaradás egyik kulcsa a gyermekáldás – ezt üzente az amerikai, az anyaországi és az erdélyi magyaroknak is Böjte Csaba. Kéri, hogy merjenek az élet mellett dönteni. 

Nagy elismeréssel szólt az amerikai magyar cserkészetről. A fiatal cserkészek viselkedése, fegyelme, öntudata és kiállása nagy reményt adott a ferences szerzetesnek. Nagyon jó példát nyújtanak számunkra ezen a téren az amerikai magyarok  – hangsúlyozta. 

Legyen mindig erő a helyi magyar közösségben, hogy azt, amit őseik építettek, fenn is tudják tartani – buzdított Csaba testvér. A magyar nép elöljáróinak pedig el kell gondolkozniuk azon, hogy Amerikában dolláronként összerakva milyen hihetetlen alkotásokat, templomokat tudtak létrehozni, de úgy tűnik, hogy saját erejükből ma már nem tudják ezeket fenntartani. Ezek az épületek kultúrkincsek, nemcsak istentiszteleti helyek, hanem élő emlékművei annak a hihetetlen harcnak, küzdelemnek, amit az Amerikába kivándorolt testvéreink egymásért, a megmaradásért folytattak. Nagy értékek – nyomatékosította. 

A zsidó közösség sok helyről visszavonult Erdélyben is, de zsinagógáikat szépen fenntartják. Szent helyeinket hasonlóképpen meg kellene őriznünk nekünk is – fogalmazott Böjte Csaba.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria