Kettős évfordulót ünnepel a BBTE Római Katolikus Teológia Kara – Nemzetközi szimpóziumra készülnek

Külhoni – 2021. november 4., csütörtök | 11:22

Erdő Péter bíboros, prímás és Daniel David, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora lesznek a díszelőadói a BBTE Római Katolikus Teológia Kara által Közelebb hozni a teológiát címmel szervezett nemzetközi jubileumi szimpóziumnak, amelyet november 12–13-án tartanak online.

Kettős évfordulót ünnepel a teológia kar: 440 évvel ezelőtt alapították az egyetem intézményi elődjét, a kolozsvári jezsuita akadémiát, illetve a kar fennállásának 25. évfordulóját ünnepli.

A hatályos járványügyi előírások miatt az érdeklődők kizárólag online követhetik a rendezvény élő közvetítését a Római Katolikus Teológia Kar közösségi oldalán.

Aki a Zoom felületén keresztül szeretne bekapcsolódni az előadásokba, az ITT elérhető űrlap kitöltésével jelentkezhet.

A nemzetközi jubileumi szimpóziumot november 12-én, pénteken 15 órakor nyitják meg, ezt követi 15.30-tól Erdő Péter bíboros A teológia karok szerepe és jövője a 21. századi egyetemek világában című díszelőadása. Daniel David, a BBTE rektora Are universitatea modernă nevoie de o platformă umanistă? [Szüksége van a modern egyetemnek egy humántudományi platformra?] címmel 16.15-től tartja meg díszelőadását.

Másnap, november 13-án, szombaton 9 órától kezdődően Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, Gábor Csilla egyetemi tanár, Marton József emeritus egyetemi tanár, illetve Zamfir Korinna egyetemi tanár tartanak előadást.

A teológia kar konferenciára hívta a doktoranduszokat is az évforduló alkalmából. A doktoranduszok konferenciáját Tamási Zsolt iskolaigazgató előadása vezeti fel a 15 órától kezdődő megnyitót követően, majd a doktoranduszok mutatják be az általuk kutatott témákat.

A szimpóziumot megelőző 25 napban, október 18-tól november 11-ig a Római Katolikus Teológia Kar a RomKat erdélyi katolikus hírportállal együttműködésben naponta a teológus évfolyamok egy-egy tagjával készült interjúval idézi fel az elmúlt 25 évet; illetve azt a témát járják körül, hogy mit jelent kereszténynek lenni a 21. században.

2007-től a papi szolgálatra készülő teológushallgatók is a BBTE Római Katolikus Teológia Karának keretei között végzik egyetemi tanulmányaikat Gyulafehérváron. Ők is bekapcsolódnak az emlékezésbe, így október 29. óta naponta két interjú segíti a múltidézést, illetve a jövőre tekintést.

Forrás és fotó: BBTE Római Katolikus Teológia Kar

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria