Váljunk Isten országának kapujává – Papok és a megszentelt életet élők találkozója Munkácson

Külhoni – 2023. szeptember 5., kedd | 17:22

Lucsok Miklós OP püspök, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye apostoli kormányzója találkozóra hívta az egyházmegye papjait és megszentelt életet élő személyeit Munkácsra augusztus 28-ra.

A találkozó szentmisével kezdődött a Tours-i Szent Márton-székesegyházban, ahol szép számmal jelentek meg papok, Istennek szentelt életet élők, különböző rendek szerzetesei és szerzetesnővérei, közösségek tagjai.

Ebben a szentmisében imádkozzunk az előttünk álló pasztorális évéért – mondta a munkácsi egyházmegye apostoli kormányzója a szentmise kezdetén.

Prédikációjában Lucsok Miklós püspök felhívta a figyelmet a lelkipásztorok és a megszentelt életet élők szolgálatára, akik arra hivatottak, hogy tanúságot tegyenek az Istennel való kapcsolatukról.

„Testvéreim, a mi szolgálatunk, a mi feladatunk az emberek vezetése.

Nemcsak azt kell megmutatni, hogy valahol van egy mennyek országa, hanem Isten országának nyitott kapujává kell válnunk”

– hangsúlyozta az egyházmegye apostoli kormányzója.

Szentbeszédében Lucsok Miklós megemlékezett a nap szentjéről, Szent Ágoston püspökről is, aki – mint fogalmazott – úgy gyűjtötte maga köré a papokat, mint Krisztus az apostolokat, hogy tanítsa őket és gondoskodjon lelki fejlődésükről.

A szentmise után a Szent István Líceum nagytermében folytatódott a lelki program.

A találkozó elején Lucsok Miklós bemutatta azokat a papokat és szerzetesnővéreket, akik most érkeztek az egyházmegyébe.

Ezt követően előadásában a püspök rámutatott többek között arra, hogy ebben a nehéz, háborúval terhelt helyzetben, amikor rengeteg ember szorul segítségre és támogatásra a környezetünkben, nagyon fontos, hogy Istennel élő és Istent ajándékozó emberek legyünk. Ehhez ápolnunk kell a lelki életünkket, Isten kegyelmében élve.

A találkozón Sterle Jožica nővér, a Csodatévő Érem Máriás Nővéreinek tagja ismertette a „vincés mézeskalács” akciót, melynek keretében pénzgyűjtésbe kezdtek a rászorulók javára. Jelenleg ebből az összegből háborúban lerombolt házakat újítanak fel.

A szerzetesnővér köszönetet mondott a munkácsi plébániának és mindenkinek, aki adományozott erre a célra. Javasolta a többi plébániának is, hogy csatlakozhatnak az akcióhoz, hiszen a kezdeményezés szeptemberben is folytatódik a vincések alapítója, Páli Szent Vince emléknapja alkalmából.

Szöveg: Tetjana Resetar írását Fehér Rita fordította

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria