Meleg ebéd rászoruló temesi idősek és gyerekek számára – Húszéves a nadrági ingyenkonyha

Külhoni – 2023. szeptember 1., péntek | 9:01

Húsz évvel ezelőtt érdekvédelmi szervezetet alapítottak Münsterben a Temes megyei Nadrág (Nadrag) településen élők megsegítésére. A temesvári egyházmegyei Caritas segítségével ingyenkonyhát hoztak létre, ahol kezdetben 15 nyugdíjas kapott ebédet. A németországi támogatásnak köszönhetően a szociális központban ma 55 idős ember és 30 falusi gyerek kap meleg ételt hétfőtől péntekig.

A Ruszka-havas lábánál, Temes megyében található település ma már népszerű hétvégi kirándulóhely azok számára, akik szeretnének elmenekülni a városi nyüzsgés elől. A Nadrág környéki festői tájat dombok, buja erdők és tiszta patakok jellemzik. Röviddel a faluba érkezés után a látogatóknak azonnal szemet szúrnak az egykori „Ciocanul” vasgyár romjai, és az a néhány tucat kommunista tömbház, amely egykor a vasgyárban foglalkoztatott munkásoknak adott otthont. A fiatalok többsége munkahelyet keresve elhagyta a falut. A idősek maradtak, akik számára elképzelhetetlen lett volna az újrakezdés máshol. A 2011-es és a 2021-es népszámlálás adatai alapján a községben ma körülbelül 2400-an élnek, több mint 450 fővel kevesebben, mint tíz évvel ezelőtt.

Húsz év telt el azóta, hogy Bernhard Balsliemke Romániában nyaralt, és véletlenül Nadrágra is eljutott. Josef Hollschwandner római katolikus pap kíséretében megismerkedett az idősek nehéz helyzetével, akik egyik napról a másikra éltek, és nem tudták, hogy a havonta kapott alacsony nyugdíj elegendő lesz-e a megélhetésre. Sokak számára a magány is nyomasztó volt; gyermekeik, unokáik elköltöztek, miután 1989-et követően bezárták a vas- és acélművet, mely korábban sokaknak kínált munkalehetőséget.

Bernhard Balsliemke kezdeményezésére Münsterben megalapították a Hilfe für Nadrag (Segítség Nadrágnak) érdekvédelmi szervezet és a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye Caritas segítségével az idősek számára ingyenkonyhát hoztak létre Nadrágon. A szociális központban kezdetben 15 nyugdíjas kapott ebédet. A németországi támogatásnak köszönhetően az ellátottak száma egyre nőtt, így ma már 55 idős ember kap meleg ebédet hétfőtől péntekig.  A Caritas nadrági szociális intézményében harminc falusi gyermek is kap mindennap meleg ebédet – ezt a projektet a Caritas Graz támogatja.

A nadrági ingyenkonyha idén ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Ebből az alkalomból Bernhard Balsliemke néhány barátjával idén is Romániába utazott. Elmondta: az érdekközösség által gyűjtött pénzt Temesvárra küldik; ebből fizetik a nadrági idősek étkeztetését. Tavaly 190 németországi adományozó támogatta a nadrági szociális projektet.

Nadrágon továbbra is élnek olyan idősek, akiknek nagyon alacsony a nyugdíjuk, és aligha engedhetik meg maguknak a napi étkezést. Azok közül, akik a Caritas ingyenkonyháján kapnak ételt, néhányan sem nyugdíjat, sem szociális segélyt nem kapnak, számukra – miként az egyedülálló idősek számára – különösen nagy segítséget jelentenek az ingyenkonyha ételei. Az ebédet általában házhoz szállítják; néhányan maguk veszik át a szociális központban. A kedvezményezettek közül néhányan nem eszik meg a kétfogásos étel egészét ebédre; egy részét megtartják vacsorára vagy másnap reggelire. Időről időre konzerveket, édességet vagy egyéb adományokat is kapnak az ebéd mellett.

A helyi polgármesteri hivatal egyik épületében működő ingyenkonyha hamarosan a régi városháza felújított épületébe költözik.

Raluca Nelepcu írása teljes terjedelmében ITT olvasható. A szöveg nyomtatott változata az Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien 31/7643. számában jelent meg (Bukarest, 2023. augusztus 19.)

Forrás: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: FederatiaCaritas/Facebook; Fritz Heudtlaß

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria