Mindnyájan testvérek – Webináriumot tartott Romániában az apostoli nuncius

Külhoni – 2021. november 12., péntek | 14:35

Ferenc pápa kezdeményezésére november 14-én a szegények világnapját ünnepeljük. A nap jelentőségének tudatosítására Romániában több katolikus civil szervezet és szerzetesrend fogott össze. November 9-én az online térben Miguel Maury Buendía nuncius a pápa Fratelli tutti kezdetű enciklikáját ismertette, majd a résztvevők a dokumentum hazai alkalmazásának lehetőségeiről beszélgettek.

Az Actio Catolica romániai csapata szervezte a keddi országos szintű online alkalmat a Caritas és a Kolping szervezettel, a Máltai Szeretetszolgálattal, a Sant’Egidio közösséggel és további kilenc karitatív, illetve a társadalmi igazságosságért tevékenykedő szervezettel közösen.

Az enciklikát Miguel Maury Buendía érsek, Románia és Moldávia apostoli nunciusa mutatta be. Az előadást, melyet Zoom-platformon magyar és román fordítással is lehetett hallgatni, mintegy 80–90-en követték, több szerzetesrend és a romániai római katolikus egyházmegyék képviselői. Utána a szervezők kiscsoportokba osztották a résztvevőket, akik egyrészt megismerkedhettek egymással, másrészt gondolatokat cserélhettek.

A közös gondolkodás sokakat az enciklika újraolvasására sarkallt, megerősítette az összetartozás tudatát, elmerültek a pápa egyszerű, lényeglátó szavaiban, amelyek a maguk egyszerűségével megkapóak – vallották meg a megosztáskor. A webinárium résztvevői ezen az úton haladva szeretnék az egyházi intézmények falain kívülre is elvinni a keresztény szemléletet, hangnemet és a szeretet látható cselekedeteit, azt a tanulságot, hogy lehet a másik embert szeretni, mert mögöttünk áll a mindenkit egyenként szerető Isten.

Forrás és fotó: Bodó Márta/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria