A Szentháromság egységet és sokszínűséget jelent – Jubileumi búcsút ünnepeltek Vingán

Külhoni – 2022. június 15., szerda | 11:14

Az Arad megyei Vingán június 11–12-én a Szentháromság-templom felszentelésének 130. évfordulóját ünnepelték. A kétnapos rendezvény számos vallási, kulturális és közösségi programot kínált.

Szombaton, június 11-én délben szimpóziumot tartottak, délután ünnepi szentmisét mutattak be a 130 éves templomban, este pedig a horvátországi Kud Tamburica Velimirovac együttes, valamint a bulgáriai Bălgăre folklóregyüttes előadását tekinthették meg az érdeklődők.

A szentmisét Salman Demeter nagylaki plébános mutatta be, koncelebráltak a környező plébániák lelkipásztorai, valamint több görögkatolikus pap. Bolgár nyelven Kalapiš Damian arad-mosóczytelepi plébános, magyar nyelven Gál Márton SDS, román nyelven Lucacela Davor orsovai plébános mondott szentbeszédet.

Szentháromság vasárnapján, június 12-én délelőtt az ünnepi szentmise főcelebránsa Pál József Csaba temesvári megyéspüspök volt; a liturgia után a főpásztor megáldotta a Vingán eddig szolgáló lelkipásztorok emlékművét a templomkertben.

Az ünnepségen részt vevő népzene- és néptáncegyüttesek már kora délelőtt fesztiválhangulatot teremtettek a város főterén. Színpompás, aprólékos gonddal varrt és hímzett viseletükben ízelítőt adtak gazdag népi kultúrájukból, majd zeneszóval vonultak a templom elé, hogy a helyi közösség tagjaival együtt részt vegyenek a temesvári főpásztor által bemutatott búcsúi szentmisén.

Koncelebráltak Radulov Piry vingai plébános, Miklós Csaba majláthfalvi plébános, Mirciov Sebastian óbesenyői plébános, valamint Velciov Petru és Kalapiš Matei nyugalmazott lelkipásztorok.

A liturgia zenei szolgálatát a Kud Tamburica Velimirovac együttes, valamint a helyi templomi énekkar látta el.

A templom jubileumi búcsúünepén jelen volt Iljana Jotova, a Bolgár Köztársaság alelnöke, Radko Todorov Vlajkov bukaresti bolgár nagykövet, Gheorghe Nakov parlamenti képviselő, a Bánsági Bolgárok Egyesületének részéről és Bulgária temesvári tiszteletbeli konzulja, valamint Iustin Cionca Arad megyei tanácselnök és Ioan Negrei vingai polgármester.

Szentbeszédében a megyéspüspök az ünnephez kapcsolódóan kiemelte, a Szentháromság szeretetegységet és sokszínűséget jelent, ugyanakkor a béke forrása is. „Amikor Jézus megszületett közénk, ezt hozta magával, és azt várja tőlünk, hogy mindezt mi is megvalósítsuk az életünkben. De nem csupán elvárja, hanem segít is minket, hogy a Szentháromság szellemében éljünk, hogy ez jellemezze az egymással kialakított kapcsolatainkat.”

A liturgia végén felszólalt Gheorghe Nakov parlamenti képviselő, aki üdvözölte a vendégeket és az egybegyűlteket.

A bolgár alelnök asszony beszédét a helyi közösség tagjaihoz intézte, kifejezve örömét, hogy velük együtt ünnepelheti a jubileumi templombúcsút, ugyanakkor köszönettel fordult Pál József Csaba megyéspüspökhöz, aki támogatja a helyi bolgár közösséget nemzetiségi és vallási identitásának megőrzésében.

A templomi ünnepséget követően a résztvevők a templomkertbe vonultak, ahol a főpásztor megáldotta az eddig Vingán szolgált lelkipásztorok nevét őrző emlékművet.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria