Találkozás Istennel a csendben – Elkezdődött a délvidéki Temerinben a szentségimádás iskolája

Külhoni – 2020. november 20., péntek | 9:46

Szöllősi Tibor plébános és Sáfrány Dávid segédlelkész vezetésével elkezdődött a szentségimádás iskolája Temerinben. Az Életünk, az európai magyar katolikusok lapja ennek kapcsán beszélgetett Szöllősi Tibor atyával.

– Mi adta az ötletet, hogy Temerinben is a szentségimádás iskolájára hívják a híveket?

– Manapság sokan folyamodnak a keleti vallások által kínált jógához és egyéb lehetőségekhez annak érdekében, hogy békére, egyensúlyra és a Jóistenre találjanak. Mindez sokszor eltávolítja őket katolikus hitüktől és az Úr Jézustól. Környezetünkben kevés olyan képzés létezik, ahol tanítanák, hogyan lehet katolikus módon a csendben Istennel találkozni, békére, egyensúlyra jutni. A szentségimádás iskolája erre kínál lehetőséget a sok katolikus hagyomány közül. Mindez egyben igyekszik felkészíteni bennünket a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is, amelyet 2021-ben terveznek megtartani. A szentségimádás iskolájában a budapesti modellt követjük, amely fél óra bevezetőből áll, majd a másik fél órában csendes szentségimádásban megpróbáljuk gyakorlattá váltani azt, amit azon alkalommal elsajátítottunk.

– Milyen volt a fogadtatás a hívek és azon belül is a fiatalok részéről?

– A kedves temeriniek igen lelkesen fogadták a lehetőséget. Az eucharisztikus kongresszusra készülve az eddigi években havonta volt lehetőségük szentségimádáson részt venni. Most pedig itt az alkalom, hogy elsajátítsák, milyen óriási lehetőségek rejtőznek a csendben akkor, amikor nincs ének, nincs rózsafüzér, nincs litánia vagy más ima, pusztán „csupaszon” ott ülünk a világmindenséget megváltó és megújító Isten jelenlétében.

A mai ember sokszor szökik a csendtől, mivel nem tud mit kezdeni vele. Ugyanakkor vágyik a békére, a nyugalomra. Erre legtöbbször a csendben való Isten-találkozás tudja őt elvezetni. De tudni kell, hogyan tudjuk őt befogadni és hogyan tudjuk meghallani csendes „suttogását”.

– A tanfolyam eddig megtartott öt összejövetele mit mutat?

– Hatvan körül van azok száma, akik hétről hétre részt vesznek az alkalmakon. A bevezetők után megdöbbentő az a nyugalom és csend, ami betölti a sötét templomteret, amelyben csak az Oltáriszentség van megvilágítva lágy gyertyafénnyel. Szerencsére templomunk jó nagy térrel rendelkezik, így könnyen be tudjuk tartani az ezzel kapcsolatos járványügyi rendelkezéseket. Azt veszem észre, hogy a résztvevők nagyon hálásak minden egyes alkalom után. Megnyílik előttük egy új világ, az Isten közelsége és békéje. Először az Oltáriszentség káprázatosságára mutattunk rá, majd arra, hogy mit jelent jelen lenni Isten előtt a csendben. Beszéltünk a kérő fohászok lehetőségeiről, majd a hálaadás és dicsőítés döbbenetes szemléletváltozást hozó erejéről. Egyre több lehetőséget ismerünk meg, amire a csendes szentségimádás bátorítani tud bennünket.

– Mit tartogat a folytatás?

– A résztvevők egyre inkább igénylik a szentségimádás lehetőségét. Nagy öröm volt a hívekben, amikor a búcsú napján (szeptember 4-én) megindítottuk az egész éjjeles szentségimádást, majd folytattuk azt minden első pénteken. A péntek esti mise után egyszerűen kitettük az Oltáriszentséget, és másnap a reggeli miséig bárki bejöhetett a nyitott templom meghittségében jelen lévő Isten hívó szavát megtapasztalni. Annyi köszönő és bátorító megjegyzés érkezett a hívek részéről! Napközben általában mindenki elfoglalt. Estére, amikor befejeződnek a feladatok, sokan nem ülnek le a tévé elé, hanem eljönnek a templomba csendben imádkozni. Ott vannak gyermekek, fiatalok, édesanyák, édesapák, nagyszülők is. Ragyogó tekintetekkel találkozom, miután kilépnek a templomból. Az éjszaka minden órájában három és tizenöt személy között mozog a létszám. Folyamatosan jönnek, fontos nekik a templom és a Jóisten. Ez a kezdeményezés is például szép folytatása a szentségimádás iskolájának.

– A szentségimádás iskolája egyike volt azoknak a jelentősebb eseményeknek az utóbbi években a temerini katolikusok körében, amelyeket sikeresen szerveztek meg.

– A Szungyi László főesperes atya által kitaposott úton próbálunk mi is továbbhaladni. Igyekszünk továbbvinni sok mindent azokból a programokból, amelyeket szeretett plébánosunk a 36 éves temerini működése során megkezdett. Az iskolaév elején 400 magyar diák számára iskolatáska-megáldást szerveztünk, majd október hónap csütörtökjein egy-egy osztály diákjai vezették a rózsafüzért. Olyankor a kedves hívek örömére templomunk megtelt rózsafüzért imádkozó gyermekkel. Hetente egyszer-kétszer szentmisén, szentségimádáson a Gaudeamus ifjúsági zenekar segít az ifjúsági énekek vezetésében. Mindenszentek előestéjén gitáros szentségimádást tartottunk azokért a fiatalokért, akik azon az estén a sötétséget választották csúnyaságokba öltözve és horrorfilmeket nézve. Néhány bátor nyolcadikossal egy figyelemfelkeltő ötperces videót is készítettünk, amely a nevem alatt lévő YouTube-csatornán tekinthető meg. Hétről hétre szervezzük a plébániai hittanokat, amelyek segítenek a gyerekeknek a szentségek felvételére való felkészülésben. A járványügyi helyzet romlása nehezítő körülmény számunkra, de betartva az előírásokat igyekszünk megtenni mindent, hogy a kedves temeriniekhez eljuttassuk Isten közelségének örömhírét.

Fotó/Forrás: Életünk/NEK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria