Új ereklyét helyeztek el a missziós kereszten Kassán

Külhoni – 2019. január 16., szerda | 16:07

Január 11. és 28. között a Kassai Főegyházmegyében tesz körutat a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztje. Január 15-én Kassán fogadták: a ceremónia során Bernard Bober kassai érsek Boldog Anna Kolesárová ereklyéjét helyezte el a kereszten.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az Egyház 2019-ben emlékezik meg a három szent kassai vértanú halálának 400. évfordulójáról. Pongrácz István, Grodecz Menyhért és Kőrösi Márk jezsuitákat a reformációt követő vallási villongások során fogták el és kínozták meg, majd 1619. szeptember 7-én kivégezték őket. A vértanúkat 1905. január 15-én X. Piusz pápa avatta boldoggá, majd II. János Pál pápa 1995-ben szentté.

A jubileum alkalmából a kassai teológiai főiskolán január 15-én konferenciát rendeztek a vértanúságról a missziós kereszt jelenlétében. A tanácskozás a kassai premontrei templomban, a vértanúk kivégzésének helyszínén szentmisével kezdődött, majd Bernard Bober kassai érsek ünnepélyesen elhelyezte a missziós kereszten az 1944-ben szovjet katonák által meggyilkolt és a közelmúltban boldoggá avatott Anna Kolesárová ereklyéit: egy csontdarabot és egy szemet abból a rózsafüzérből, amelyet a fiatal lány halálakor a kezében szorongatott.

A konferenciát követően a missziós keresztet Radra, az 1600-as évek minorita vértanúinak működési és temetési helyére szállították át.

Forrás: Gábor Bertalan

Fotó: Gábor Bertalan; Jaroslav Fabian

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria