Veres András püspökkel ünnepelte a passaici magyar közösség Szent István napját

Külhoni – 2023. szeptember 3., vasárnap | 13:00

A New Jersey államban található Passaic Szent Istvánról nevezett magyar templomában különleges volt az idei búcsúi ünnep, hiszen vasárnapra esett Szent István napja, így az amerikai közösség augusztus 20-án duplán ünnepelt. Az ünnepi szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrálta, aki a bérmálás és az Eucharisztia szentségét is kiszolgáltatta.

Veres András szűk egyhetes tartózkodása alkalmat adott a helyi egyházmegye püspökével való személyes találkozásra is. Kevin J Sweeney patersoni főpásztor megmutatta az egyházmegye központját, és szó esett az egészen meglepő területi, lakossági hasonlóságokról, valamint a történelmi különbözőségekről is: míg Sweeney püspök egyházmegyéjének 8. püspöke, Veres András a 77. egyházmegyéje élén. Igaz, előbbi 1937-ben vált le a newarki érsekségről, utóbbit pedig 1000-ben alapította Szent István király.

Veres András találkozott a észak-new jersey magyar szervezetek, a Külföldi Magyar Cserkészet, a Szent István Magyar Templom Lant és Toll Hagyományőrző Csoportja, a montclair-i Kőrösi Csoma Sándor Magyar Iskola, valamint a garfield-i Amerikai Magyar Liga vezetőivel.

A magyarság megtartása a családban kezdődik, amihez hathatós segítséget tud adni a magyar közösség. Az egyházközség, a cserkészet, a hétvégi magyar iskola és a liga célja egyaránt az, hogy az itt élő, sokszor többgenerációs magyarok megőrizzék magyarságukat, hitüket és kultúrájukat, megélve azt sok ezer mérföldre is Magyarországtól.

Vasárnap délelőtt megtelt a háromszáz ülőhelyes neogótikus templom, amit 1903-ban építettek a kint élő magyarok.

Szombaton délután Veres András részt vett a szentségimádáson, közben Németh Gáborral, az MKPK irodaigazgatójával és Balogh László plébánossal közösen gyóntatta a szentségekben részelülőket és családtagjaikat.

Tíz bérmálkozó, köztük egy felnőtt, valamint tizenhat elsőáldozó és családtagjaik – sokan kifejezetten erre az alkalomra érkeztek Magyarországról – és az egyházközség tagjai figyelemmel hallgatták a magyar főpásztor buzdítását: „Aki ünnepel, az bízik a jövőben és krisztusi hitünk, amire Szent István alapozta nemzetünk életét, erőt ad a magunk és magyar közösségünk építésére, ahogyan azt történelmünk során is megtapasztaljuk.”

A szentmise után Veres András megáldotta a készülő, Szent László király nevét kapó közösségi termet, amely egyrészt könyvtárként működik majd, másrészt a templom hagyományőrző csoportja, valamint az öt hittancsoport egyike használhat majd.

A szentségben részesültek rövid fogadáson találkoztak a püspökkel majd a hagyományos Szent István-piknik következett, melyen közel kétszázan vettek részt. A hagyományos magyar ételek mellett, élő zenével kísért magyar néptánc és közös éneklés is volt. A gyerekek számára a cserkészek külön programmal készültek.

Veres András egy rövid new york-i városnézés után ellátogatott a magyar Varga László „Seven Tribesmen” (Hétvezér) sörfőzdébe, melynek különlegessége, hogy egy elsőgenerációs (tehát már Amerikában született) vállalkozó magyar szakemberekkel közösen építette fel cégét, ahol a kalocsai fűszerpaprikás sör mellett az „Emese álma”, és „Vérszerződés” fantázianevű sörökkel is találkozhatunk (angolul), a hét fermentáló pedig a hét vezérről kapta nevét. A főzde bemutatása után nem maradhatott el a kóstoló sem.

Sokan egy- másfél órát utaznak a magyar katolikus miséért, sokszor tíz amerikai katolikus templom mellett is elhaladva, hogy Istenben és az ő gondviselésében bízva a passaici magyar közösség tagjaival adjanak hálát hétről hétre. „Itt mást jelent magyarnak lenni és maradni, mint Magyarországon. De ugyanolyan fontos magyarul kérni, hálát adni, bocsánatot kérni, sírni és nevetni, mint otthon” – vallja Balogh László, a passaici New Jersey magyar templomának plébánosa.

Szerző: Balogh László

Fotó: passaici Szent István magyar templom

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria