„Kelj útra a békédért!” – Beszélgetés Budai Andrással, a Via Sacra utazási iroda vezetőjével

Kultúra – 2019. április 13., szombat | 12:53

Budai Erzsébet és Budai András – anya és fia – vezetésével keresztény zarándokutakra szakosodott utazási iroda nyílt 2017-ben, Via Sacra zarándok utazási iroda néven. Céljuk, hogy új utakra hívják a lelki feltöltődésre vágyó, Istent kereső zarándokokat. Budai Andrással beszélgettünk.

– A Via Sacra mottója: Kelj útra a békédért! Gondolom, hogy a lelki békénk megtalálásáról van szó…

– Mindannyian szeretnénk megtalálni a lelki békénket, és ezért időről időre útra kelünk. A keresztény embereknek ez a keresés, ez az út a zarándoklat. A Zsoltárok könyvében van ez a sor: „Keresd a békét és járj a nyomában!” – ezzel cseng össze a mottónk.

– Milyen utakat szerveztek eddig?

– A Via Sacra elsődleges célja az volt, hogy a jól ismert, szeretett és tisztelt kegyhelyekre és zarándokhelyekre vezető utakat felfrissített lelki tartalommal töltsük meg, illetve új zarándok-úticélokat mutassunk be. Tapasztalt lelkivezetők és felkészült, keresztény zarándoklatokra szakosodott zarándok-idegenvezetők közreműködésével szervezzük a programokat. Azt valljuk, hogy ahhoz, hogy a zarándokok az utazás során valóban teljes egészében a lelki feltöltődésre, az Istennel és egymással való kapcsolatukra tudjanak figyelni, meg kell adnunk, hogy teljes biztonságban érezzék magukat, amit precíz szervezéssel, színvonalas szállások és megbízható közlekedési eszközök igénybevételével szeretnénk megteremteni minden alkalommal. Az elmúlt évben több mint harminc zarándoklatot szerveztünk, a legtöbbet külföldi kegyhelyekre: például voltunk Olaszországban több olasz szent életének legfontosabb helyszínein, adventben pedig a Szentföldön. Idén egy međugorjei és két szentföldi zarándokutunk volt már, valamint szerveztünk egy különleges zarándokutat a velencei karneválba.

– Ez azért nem tipikus zarándok-úticél. A karnevál jellemzője a féktelen vidámság, jókedv; hogyan fér össze ezzel a lelki elmélyültségre való vágy?

– A vidám hangulat nem zárja ki a lelki elmélyülést. A Szent Márk-székesegyházban szentmisén vettünk részt az evangélista földi maradványainál. Elzarándokoltunk Murano szigetére is, Szent Gellért vértanú püspök sírhelyéhez. Össze lehet tehát kötni egy karnevál hangulatát a zarándoklat lelkiségével, még akkor is, ha egy ilyen karneváli zarándoklat nem kizárólag a befelé fordulásról és elcsendesülésről szól.

– Idén hova szerveznek még zarándokutakat?

– Az év egyik legnagyobb eseménye lesz, hogy a Szentatya ellátogat Csíksomlyóra. Természetesen mi is szervezünk zarándoklatokat erre a rendkívüli eseményre, valamint a pünkösdi csíksomlyói búcsúba is elindítjuk a szokásos utakat. A csíksomlyói zarándoklatokon kívül idén két újdonság van.

Az egyik a ciprusi zarándoklat, amelynek alcíme: „Az apostolok cselekedetei”. Kondé Lajos atya, a szegedi dóm plébánosa lesz a lelkivezetőnk. Ha azt mondom, hogy Ciprus, nem feltétlenül a zarándokút jut az ember eszébe, hanem az például, hogy a szerelem szigete. Nagyon sok olyan érték van azonban a szigeten, amiért érdemes elzarándokolni oda. Larnacán van eltemetve Szent Lázár, aki a feltámasztása után a város püspöke lett. Szent Pál és Szent Barnabás hittérítő útjukon végigjárták a szigetet. Pál apostolt meg is vesszőzték a hitéért Paphoszon, a megvesszőzés oszlopa a mai napig megvan. Barnabás apostol pedig a szigeten született, itt is temették el. Ezenkívül a stavrovouni kolostorban őriznek egy Szent Kereszt-ereklyét, valamint a Kykkos-kolostorban egy Szűz Mária-ikont, melyet Szent Lukács evangélista művének tartanak.

A másik idei újdonság az írországi zarándoklat. A „szentek szigetén” Szent Patrik nyomában indulunk el, és felkeressük az életéhez kapcsolódó legfontosabb helyeket, mint például Írország szent hegyét, a Croagh Patrickot vagy Szent Patrik Purgatóriumát a Lough Derg tóban található szigeten. Fontos állomása lesz utunknak az ország nemzeti kegyhelye, Knock is, mely egy 1879-es Szűz Mária-jelenésről nevezetes. Ezen a zarándokúton Török Csaba atya lesz a lelkivezetőnk. De említésre méltó a görögkatolikus római zarándoklat, a repülős lourdes-i zarándokút, a népszerű „nagy zarándoklat” öt nagy európai zarándokhely érintésével vagy a karácsonyi felkészülés részeként az adventi szentföldi zarándokút. Természetesen idén is szervezünk zarándoklatokat a nagy európai kegyhelyekre, szentek nyomába, Rómába és a Szentföldre folyamatosan, több időpontban is.

– Mennyien jelentkeztek eddig a zarándokútjaikra?

– Tavaly közel kétezren zarándokoltak velünk. Idén lényegesen nagyobb az érdeklődés, több zarándokutunk már meg is telt, így minden bizonnyal még többen fognak elindulni a szent úton. Úgy tapasztaljuk, hogy folyamatosan növekszik a zarándokutakra jelentkezők száma. Sokan keresnek olyan kikapcsolódást, ami nem csupán testi felfrissülést ad, de lelki feltöltődést is nyújt. Ahol nemcsak kikapcsolódni lehet, de bekapcsolódni is, egy közösségbe, az imádságba vagy éppen abba a kapcsolatba, amit Istennel keresnek, de a mindennapok zajában nehezebben találnak meg. A Mária-szentélyek iránt állandó és nagy az érdeklődés, de a Szentföld is vonzó úti cél ismét, hiszen az elmúlt években viszonylag béke van.

– Csak hívők jelentkeznek a zarándokutakra?

– Többségében igen, de vannak a zarándokok között Istent keresők is. Kifejezetten ateisták nem nagyon.

– Van-e ezeknek a zarándokutaknak közösségformáló erejük?

– Egyértelműen. Sőt, ez nekünk, szervezőknek nem is titkolt célunk. Az autóbuszos és a repülőgépes zarándoklatok első napján bemutatkozó beszélgetést tartunk, ami kiváló lehetőség arra, hogy a zarándoktársak megismerjék egymást. Gyakori visszajelzés az, hogy jó közösségben telt el a zarándokút, és hogy lelkiekben sokkal gazdagabban térnek haza a résztvevők, mint ahogy elindultak. Ez pedig kisugárzik a továbbiakban a mindennapokra, az emberi kapcsolatokra is.

– Önök a bevételük egy részét jótékonysági célokra fordítják.

– A zarándoklatszervezés a hivatásunk. Egy zarándok utazási irodára nem lehet üzletként tekinteni, ugyanis az nem hiteles, és egy idő után el is gyengül. Számunkra ez küldetés, bár – mivel az utazásszervezés engedélyköteles tevékenység – a formája üzleti vállalkozás. Természetesen az sem titok, hogy ebből szeretnénk megélni, de ezen felül anyagi célunk nincsen. Örülünk, hogy már az első év végén tudtuk támogatni az egyik katolikus médiumot, idén pedig egy ferences kolostor felújításához járultunk hozzá.

– Ön fiatalember, sokféle lehetősége lehet még az életben. A zarándokutak szervezését tartja legfőbb küldetésének?

– Igen, hosszú távra tervezek, ötven év múlva is ezzel szeretnék foglalkozni. Rendkívül motivál a zarándoktársak visszajelzése, hogy egy picit részesei lehetünk a hatalmas isteni műnek. Úgy gondolom, hogy minden zarándokúttal beteszünk egy téglát Isten országába. Hatalmas erőt ad számomra a továbblépéshez mindaz a lelki élmény, amit a zarándokok átélnek egy ilyen úton. A legtöbben megosztják velünk ezeket az élményeket üzenetben, telefonon, személyesen. De a tavalyi zarándoktársainkat meg is kérdeztük az útjainkkal kapcsolatban. 99 százalékuk azt írta, hogy ajánlaná ismerőseinek a Via Sacra zarándok utazási irodát, 90 százalékuk pedig azt, hogy tervezi, hogy ismét útra kel a szervezésünkben. Mindez erős visszaigazolás számunkra.

Fotó: Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria