Ars Sacra Pilinszkyvel, külhonban – Jubileumi programok tizenegy európai nagyvárosban

Kultúra – 2021. november 11., csütörtök | 14:45

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ideje alatt megrendezett Ars Sacra Fesztivál után az Ars Sacra Alapítvány a külföldön élő magyar közösségek felé fordul: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálatával együttműködésben Pilinszky János születésének centenáriumához kapcsolódva művészeti és kulturális programokat szervez tizenegy európai nagyvárosban.

A Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálat és az Ars Sacra Alapítvány közös célja, hogy kulturális kikapcsolódásra és örömteli találkozásokra hívja a külhoni magyarokat.

Eddig négy állomása volt a programsorozatnak. Bázelben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének jelenlegi és volt hallgatói adtak koncertet, Stuttgartban Dóczy Péter és Csonka Boglárka összművészeti produkció keretében Pilinszky verseit és naplórészleteit adta elő, Brüsszelben és Prágában Zámbori Soma és Fazekas Rita egy különleges párosítás keretében, a coaching módszerét felhasználva verseken és személyes tanúságtételen keresztül idézte meg a nagy költő művészi világát a tehetséges ifjú zeneszerző, Varga Sebestyén közreműködésével.

Novemberben és decemberben további európai városokban folytatódnak az izgalmas kulturális események. November 13-án két helyszínen, Bécsben és Münchenben is lesznek programok.

Újhelyi Kinga Jászai-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) ösztöndíjasa a 2020/2021-es ösztöndíjas időszakában Pilinszky János meséinek megzenésítésére vállalkozott. A Nap születése, a Kalandozások a tükörben, az Aranymadár és az Ének a kőszívű királyról című verses mesék gyerekeket és felnőtteket egyaránt megszólítanak. A Fényút című zenés estet a bécsi Collegium Hungaricum épületében 19 órakor rendezik meg, ez lesz egyben a műsor ősbemutatója is.

Ugyancsak 13-án 16 órától Egyenesen a lét szívébe címmel a Capella Theresiana Kórus szólistáinak előadására kerül sor Münchenben, a Szent Erzsébet-templomban. A műsorban Pilinszky János versein, művészettel kapcsolatos személyes gondolatain túl a költő szívéhez közel álló és műveihez szorosan kapcsolódó zeneművek hangzanak el, amelyeket Merczel György vezényel.  

November 20-án Rómában, a Szent István Házban filmvetítéssel jelentkeznek a szervezők. Mispál Attila filmrendező Csillaghálóban címmel hiánypótló dokumentumfilm-sorozatot készített a költőről és életének különböző állomásairól. A vetítésen a filmsorozat második részét mutatják be, melyben Mispál Attila rendező Kirilla Terézzel, Hafner Zoltánnal és Jelenits Istvánnal együtt felkereste a költő rokonait, barátait és szerelmeit. A 19 órakor kezdődő vetítés után beszélgetés lesz a rendezővel.

December 5-én 14 órakor a londoni Szent István Házban Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós nagysikerű zenés műsorát, a Szívárnyékot mutatják be. Mindkét főszereplő kötődik Pilinszkyhez, mindketten feldolgozták a hozzájuk közel álló verseket, prózákat, és most az előadás kedvéért összefűzték őket.

December 11-én Dublinban és 12-én Corkban is előadja Bátor Anna Kristályhangok, Üvegerdők – Pilinszky képzeletvilágának nyomában című irodalmi estjét; fuvolán közreműködik Barcsák Ágnes. Az előadók Pilinszky János varázslatos mesevilágába kalauzolják a vendégeket, ahol megnyílik előttük Tükörország birodalma, amelyben üveghangok és kristálytengerek ölelik körül őket. Szimbólumok, csengő hangok, meghitt képek rajzolódnak ki az esten.

Forrás és fotó: Ars Sacra Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria