Az Egri Szimfonikus Zenekarral lépett fel a Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia programjának zenekara

Kultúra – 2019. október 2., szerda | 9:52

Eger civil ünnepén, szeptember 21-én lépett fel az Egri Szimfonikus Zenekar a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia programjának húszfős gyermekzenekarával.

Két művet adtak elő közösen az egri hangversenyen. Az egyik műsorszám Weiner Leó Rókatáncának szimfóniás átirata volt, előadása során a Szimfónia program rézfúvósai is csatlakoztak a zenekarhoz. A másik alkotás Pétek Tamás, a Szimfónia program önkéntes zenetanárának Cigányos a szvitem című, hattételes, vonószenekarra írt, autentikus cigány dallamokra épülő szvitje volt. A két zenekar együtt készült az előadásra, ami mind a felnőtt művészeknek, mind a gyerekeknek maradandó élményt jelentett.

A mű, melynek alapját autentikus cigány dallamok adják, azért született, hogy a klasszikus zenét a programban részt vevő gyerekek saját kultúrájukból ismert dallamokon keresztül ismerjék meg, és a komolyzene ily módon kerüljön közelebb hozzájuk. A művet Péntek Tamás kifejezetten úgy írta a gyerekek számára, hogy a könnyebb szólamokat ők, míg a nehezebbeket a felnőttek játszhassák. 

„A szvit tételeit a szimfóniás minitáborokban tanulták meg a gyerekek, melyek során rengeteget fejlődött a koncentrációjuk, a magatartásuk. Képesek végigülni figyelmesen egy másfél órás próbát úgy, hogy annak során csak ritkán szólaltathatják meg a hangszereiket. Ez hatalmas fejlődés” – hangsúlyozta a Szimfónia program vezetője, Nagy Kálmán.

A programvezető azt is elmondta, hogy a koncertet megelőző hetekben rendszeresen látogatták az Egri Szimfonikus Zenekar próbáit, melynek során a művészek közelebbről is megismerhették a gyerekeket és a programot. „A zenekar és a művészek támogatják a máltais Szimfónia küldetését, ezért tűzték műsorukra a két közös művet. Ez a koncert volt a Cigányos a szvitem ősbemutatója. Péntek Tamás továbbra is dolgozik a mű nagy szimfonikus zenekari hangszerelésén.”

A koncertre Tarnabodról, Tarnazsadányból, Szendrőládról és Kaposvárról jöttek szimfóniás gyerekek mintegy húszan, akik első alkalommal léphettek fel nagyszínpadon, profi zeneművészekkel. A tanárok elmondták, az Egri Szimfonikus Zenekar tagjai megismerték a gyakorlatban is a Szimfónia programot, a gyerekeknek pedig hihetetlen élmény volt egy ekkora profi zenekarral fellépni.

Nagy Kálmán programvezető hozzátette, több együttműködési és koncertfelkérésük is van. „Az Egri Szimfonikus Zenekarral tavasszal ismét együtt lépünk fel. Október 4-én 17.30-tól a Párbeszéd Házában rendeznek jótékonysági koncertet a jezsuiták, melyen a Szimfónia program javára gyűjt a Gipsy Soloist zenekar, akik mellett a tarnabodi szimfóniás diákzenekar is fellép. Emellett a Debreceni Szimfonikus Zenekar is megkeresett minket, ugyanis ők is a műsorukra tűzik a Cigányos a szvitem művet, és meghívtak, hogy a gyerekeinkkel zenéljenek.”

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria