Bemutatták a Mártírok és embermentők című kötetet a Pázmány BTK-n

Kultúra – 2022. május 31., kedd | 13:52

Bemutatták a Mártírok és embermentők című kötetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Danubianum épületében május 20-án. A Történettudományi Intézet és a Történelemtudományi Doktori Iskola által szervezett eseményen jelen volt Székely János szombathelyi megyéspüspök; Őze Sándor, az intézmény vezetője, valamint Szelke László, a kötet szerkesztője.

A könyv a Szent István Társulat kiadásában jelent meg a Boldog Salkaházi Sára Program keretében. A könyvbemutató elején Őze Sándor ismertette a megvalósult tanulmányutakat, konferenciákat és köteteket, és méltatta a program keretében végzett tudományos munkát.

Ezt követően Székely János Salkaházi Sára (1899–1944) élettörténetéről és mártírhaláláról szólva a zsidó–keresztény párbeszéd fontosságára hívta fel a megjelentek figyelmet, valamint szentföldi tanulmányairól, utazásairól és élményeiről is megemlékezett.

Szelke László, a kötet szerkesztője, a Történettudományi Intézet oktatója az apostoli nunciatúra és a szerzetesrendek embermentő hálózatok közötti kooperációban és koordinációban betöltött jelentős szerepét világította meg előadásában.

A kiválóan megszerkesztett, rendkívüli gondossággal megírt kötet nemcsak az egyetemisták és a doktori iskolák hallgatói, hanem az egyházak második világháború alatti embermentő tevékenysége iránt érdeklődők számára is ismereteket bővítő olvasmány, amelynek tartalmáról ITT írtunk bővebben. 

Forrás és fotó: PPKE–BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria