Elkezdődik a Keleti teológia, bizánci lelkiség előadás-sorozat negyedik féléve

Kultúra – 2022. március 15., kedd | 16:20

Március 17-től folytatódik a Keleti teológia, bizánci lelkiség című görögkatolikus előadás-sorozat a budapesti Párbeszéd Házában.

Az előző félév a keleti liturgia és a liturgikus teológia nagy kérdéskörei köré szerveződött, s az érdeklődők éppúgy megismerkedhettek a keleti liturgiaértelmezés legfőbb pontjaival, mint a bizánci himnuszok költői világával vagy az Eucharisztiára vonatkozó teológiai és lelkiségi megközelítésekkel.

A képzés negyedik féléve egyháztörténeti kérdéseket tekint át, azzal a céllal, hogy megismerhetővé váljanak a Kelet és a Nyugat összetett kapcsolatrendszerének kevéssé ismert tényezői, közkinccsé váljanak a látszólag már jól ismert eseményekkel kapcsolatos újabb kutatások eredményei, és sajátosan a magyarországi keleti közösségek történetébe is betekintést lehessen nyerni. Az előadások jóvoltából olyan széles horizontú összkép bontakozik ki, amely mindenkihez közel hozza a keleti közösségek történetének fordulópontjait és a keleti egyházak mai helyzetének legfőbb kérdéseit.

Az idei tavaszi félév ismét neves kutatók, történészek és teológusok segítségével nyújt közérthető bevezetést a következő témakörökbe:

Március 17.
Szegvári Zoltán: Katolikus és nesztoriánus keresztények a középkorban és később

Március 31.
Véghseő Tamás: Az ungvári unió kérdései

Április 28.
Farkas Zoltán: Magyarország bizánci kapcsolatai

Május 12.
Janka György: A magyar görögkatolikusok rövid története

Május 26.
Szabó Péter: Keleti közösségek a katolikus egyházban

Akik személyesen szeretnének részt venni a csütörtökönként 18 órakor kezdődő előadásokon, kérjük, az adott csütörtököt megelőző kedd éjfélig regisztráljanak a következő címen: keleti.teologia@szentatanaz.hu

Forrás és illusztráció: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria