Idén is kulturális programokkal erősítik a diaszpórában élő magyarságot

Kultúra – 2022. május 11., szerda | 10:23

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia külföldi magyar lelkipásztori szolgálata az Ars Sacra Alapítvánnyal együttműködésben a tavalyi Pilinszky-emlékévhez hasonlóan idén is a közösséget erősítő előadásokkal készül a diaszpórában élő magyarság számára.

Az első félév programjai között szerepelt a március 27-i párizsi nagyböjti lelkinap. Mivel a helyi magyar katolikus közösségnek évek óta nincs magyar plébánosa, különleges örömmel fogadták Fábry Kornél atyát. A szentmisét követően a Villő Énekegyüttes Égenjáró csillagok, sírni forduljatok… címmel magyar nyelvű népénekekkel és énekelt imádságokkal emelte a lelkinap fényét. A közös ebédet követően Fábry Kornél tartott előadást Az élő Eucharisztia tiszteletéről a NEK fényében címmel.

Május első hetében turnéra indult Svájcba a Misztrál három tagja. Az 1997-ben alakult együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű verséneklő formációja. Dalaik egyre inkább önálló minőséget, sajátos „Misztrál-hangzást” hordoznak. Heinczinger Miklós, Tóbisz Tinelli Tamás és Török Máté Gyöngyöt az embernek című előadását Genfben, Baselben és Zürichben hallhatja a közönség.

Május 13-án ünnepli a Stuttgarti Szent Gellért Magyar Katolikus Közösség a misszió alapításának 75. jubileumi évfordulóját. Ennek alkalmából méltó megemlékezéshez kérték az Ars Sacra Alapítvány segítségét. Családi napjukon a Zsoltározó Zsiványok előadását láthatják; Lackfi János költő, író, műfordító bibliai ihletettségű verseiből tízet modern, friss világzenei köntösbe öltöztetett Molnár György. A dalokat a költő lánya, Lackfi Johanna előadásban hallhatják, Molnár György és Clemente Gábor zenei közreműködésével, míg a költő szavait Bácskai János – ismert színész és szinkronszínész – tolmácsolja.

Június 11-én Rómában, a Szent István Házban a havonta megrendezésre kerülő Morzsa Kocsma elnevezésű magyar találkozóhoz csatlakozik a program: az Ars Sacra felkérésére Simon András költő és grafikusművész tart előadást.

Forrás és fotó: Ars Sacra Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria