Kihirdették az „In terra pax” zenei pályázat eredményét Veszprémben

Kultúra – 2023. február 10., péntek | 9:00

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án tartották a Veszprémi Főegyházmegye által meghirdetett „In terra pax” zenei pályázat eredményhirdetését. Az ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet Takáts István általános helynök mutatott be; koncelebrált Tornavölgyi Krisztián esperes, plébános, érseki irodaigazgató.

2022 őszén írták ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által támogatott, és a Pueri Cantores Nemzetközi Egyházzenei Szövetség jegyében meghirdetett „In terra Pax” zenei pályázatot. A Veszprémi Főegyházmegye által 2023 őszén megrendezendő Katolikus Ifjúsági Kórustalálkozó célja a Pueri Cantores szellemiségének bemutatása, valamint a közösségi lelki és zenei élményteremtés, melyet a részt vevő és hallgató hazai és külföldi zenebarátoknak kívánnak továbbadni. A négynapos rendezvényen a zenei fellépéseken kívül számtalan szakmai és közösségépítő programot is tartanak. A közös koncertek mellett, az önálló bemutatkozó hangversenyeket a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz tartozó városokban, falvakban rendezik, hogy minél szélesebb körhöz eljuthasson a zene és a hit közösen megélt katartikus élménye.

A Veszprémi Főegyházmegye kiemelt fontosságúnak tartja az ifjúság körében a keresztény értékek ápolását és annak megerősítését. Ezért a rendezvény további célja, hogy az egyházzene megismertetésén és hiteles tolmácsolásán keresztül is elérhetővé tegyék a keresztény értékeket a hívők és nem hívők számára egyaránt.

Az egyházi művészet páratlan gazdagságának bemutatása, az értékeinek továbbadása mindannyiunk feladata. Az egyházzenét nemcsak művelni, hallgatni van lehetőség, hanem azzal ki tudjuk fejezni hitünket is. Az imádság egyik formája.

Hagyomány, hogy a Pueri Cantores mozgalom minden találkozójára neves zeneszerzők saját himnuszt írnak. Az „In terra pax” zenei pályázat célja az volt, hogy a veszprémi kórustalálkozóra is készüljön egy mű, amelyet a kórusok „magukkal vihetnek”, és később is bemutathatnak. Olyan zeneművek megszületését szerették volna elősegíteni, amelyek kifejezik a rendezvény szellemiségét, valamint az ifjúság számára jól és szívesen énekelhetők. Az „In terra pax” zenei pályázat nyertes pályaműve lesz a Szent Mihály napi programokkal és a Katolikus Társadalmi Napokkal egybekötött Katolikus Ifjúsági Kórusfesztivál himnusza.

A pályázatra 15 zenemű érkezett. A díjazott pályaművek a Veszprémi Főegyházmegye Kottatárát is gazdagítják; a műveket bemutatják a Katolikus Ifjúsági Kórustalálkozón.

A bizottság az anonim bírálat során az „In terra pax” zenei pályázat győztes pályaművének Balatoni Sándor zeneszerző művét választotta. A 15 pályamű közül Solti Árpád a 2., Kaposi Bruno pedig a 3. helyezést érte el alkotásával.

A szervezők számára öröm, hogy az „In terra pax” pályázat hazánk zeneszerzőit alkotásra buzdította, valamint hogy az ősszel megrendezendő találkozó során az ifjúság az egyházzenén keresztül – a közös szolgálat, illetve a zene és éneklés szeretetének közösségi megélésén túl – gazdagíthatja keresztény kulturális hagyományainkat, értékeinket. 

Forrás és fotó: Veszprémi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria