Közel ötven országból pályáztak a Faludi Nemzetközi Filmszemlére és Fotópályázatra

Kultúra – 2021. november 11., csütörtök | 11:10

A világ 48 országából összesen 357 rövidfilm és több mint 110 fotó érkezett az idén november 17. és 20. között online megrendezendő Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázatra öt kategóriában (dokumentumfilm, fikciós film, animációs-kísérleti film, nagy dokumentumfilm, illetve fotó) – adta hírül a szervező, a jezsuita Párbeszéd Háza Faludi Film és Média részlege november 9-én.

A számok a korábbi évekhez hasonlóan nagy hazai és nemzetközi érdeklődést mutatnak. A legtöbb pályamű a magyarok után spanyol, orosz, iráni, indiai alkotóktól érkezett, jött nevezés az Egyesült Államokból, Üzbegisztánból és a Fülöp-szigetekről is. A beérkezett filmek átlagos hossza 13 perc.

A Párbeszéd Háza Faludi Film és Média részlege mindig is fontosnak tartotta a mozgóképes szakemberekkel történő közös munkát, Szőts István Filmműhelyében több, mára sikeres mozgófilmes alkotó kezdte pályafutását. Ezért is külön öröm, hogy a pályaművek harmada elsőfilmes alkotás. Közülük és a filmegyetemi hallgatók által beküldött filmek közül is kikerül majd egy-egy különdíjas.

A beérkezett összesen több mint 70 órányi anyagból választotta ki a zsűri a két fő kategóriába kerülőket, online zsűrizés után pedig a nyerteseket. A versenykategóriába 36 film került, a kitekintőbe pedig 43.

A zsűriket idén is a magyar és nemzetközi filmes, fotós szakma elismert képviselői alkotják:

Filmes szakmai zsűri
Csuja László filmrendező
Dombrovszky Linda filmrendező
Lázár Kovács Ákos médiakutató
Madarász Isti filmrendező
Szabó-Nyulász Melinda animációs rendező

Fotós szakmai zsűri
Ádám Gyula fotográfus
Haris László fotográfus
Pályi Zsófia fotográfus
Szalontai Ábel fotográfus, egyetemi docens

Ökumenikus zsűri
Ingrid Glatz-Anderegg filmkritikus (Svájc)
Jean-Jacques Cunnac filmrendező (Franciaország)
Nagy Szabolcs evangélikus teológus
Szekeres Csaba filmrendező

A zsűritagok rövid bemutatása a filmszemle honlapján olvasható. A filmes és fotós szakmai zsűri mellett minden évben értékeli a filmeket a nemzetközi ökumenikus, a gimnazista és egyetemista diákzsűri is.

Az online, a faludifilmfestival.hu oldalon rendezett szemle programjában idén is verseny- és kitekintő blokkok váltják egymást. Ezekben vegyesen láthatóak magyar és külföldi alkotások. Mindennap lesznek beszélgetések: a zsűrik tagjaival, filmes szakemberekkel és a jezsuita rend tagjaival. A díjkiosztóra és a szemle záró eseményére november 20-án kerül sor. A részletes programnaptár a képen látható.

A szemle idei mottója: „Többre születtél”. Az erről készült rövid videó ITT tekinthető meg.

Forrás és fotó: Párbeszéd Háza Faludi Film és Média részleg

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria