Múzeumpedagógiai programok várják a gyerekeket Senser barokk festő kiállításán Pécsen

Kultúra – 2020. október 11., vasárnap | 15:01

Paulus Antonius Senser barokk festő képeiből nyílt kiállítás szeptember 12-én a pécsi Püspöki Kincstárban. A tárlat november 1-jéig látogatható.

A Senser, a barokk festő című kiállításhoz múzeumpedagógiai programok is társulnak, melyek célja, hogy a fiatalabb korosztály is otthonosan érezze magát a múzeumi közegben, illetve hogy a számukra talán nehezebben értelmezhető műalkotások „megnyíljanak” előttük.

A kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokon sokféle játékon, alkotó tevékenységen keresztül kerülnek közelebb a gyerekek a pécsi-eszéki mester munkáihoz és a barokk festészethez; tanúi lehetnek, ahogy szoborjáték és élőképek segítségével megelevenednek a festmények szereplői; megkereshetik a leggyakrabban használt színeket (az is kiderül, melyik az a szín, amit egyáltalán nem használt a művész), és szó esik arról is, vajon miért jeleníthette meg a festő saját magát a Csodálatos kenyérszaporítás című hatalmas méretű képen. A múzeumpedagógiai műhelyben különleges, barokk hangulatú képeket festhetnek, az alkotáshoz nagy barokk zeneszerzők művei adják az „alaphangot”.

A tárlat bejárásához sétálólapok is készültek két korosztály számára – ezek a játékos feladatlapok elősegítik, hogy kicsik és nagyok izgalmas, szórakoztató módon fedezhessék fel a kiállított műalkotásokat.

A tárlat ideje alatt arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a pedagógusok kihelyezett rajz-, hittan-, művészettörténet- vagy épp történelemórát tartsanak a kiállítótérben.

Senser 1716 táján született feltehetően délnémet területen, mesterségét családi műhelyben sajátíthatta el. Az eszéki levéltári források 1735-ben jegyzik először, míg Pécsett 1742-ben említik legkorábban. A pécsi városi polgárjogot 1747-ben kapta meg. E mára elfeledett festő alkotásaival a pécsi püspökség egész egykori területén és szomszédságában is találkozhatunk: Baranya (Pécs, Siklós, Máriagyűd, Lakócsa), Szlavónia (Eszék, Vukovár, Đakovo, Szlavónbrod), Bácska (Bács, Szelencse) és Bosznia (Kraljeva Sutjeska, Visoko) ferences és plébániatemplomaiban.

A pécsi Püspöki Kincstár állandó kiállításán látható portréja, amely Berényi Zsigmond pécsi püspököt ábrázolja (1745). Az egyházi megrendeléseken kívül Senser polgári és nemesi családoknál is készített arcképeket.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria