Restaurálási munkálatok miatt hétfőtől nem látogatható a jáki templom

Kultúra – 2020. augusztus 2., vasárnap | 12:53

Restaurálási és építészeti helyreállítási munkálatok miatt augusztus 3-tól 2022. március 31-ig nem látogatható a jáki Szent György-templom – közölte az MTI-vel július 30-án a Szombathelyi Egyházmegye sajtószolgálata.

A román kori jáki apátsági templom restaurálása, átfogó építészeti felújítása kétmilliárd forintos kormányzati támogatással indult meg. A munka folyamán egy olyan látogatóközpontot is létrehoznak, amely a Ják-nemzetséget, a település történelmét és az egykori apátsági kolostor életét mutatja be.

A támogatásoknak köszönhetően folytatódhattak Jákon a 2000-es években megszakadt régészeti feltárások, amelyek nem csupán a templom és az egykori kolostor környezetére terjedtek ki, hanem a templombelsőre is. Az ásatások eredményeként az épületegyüttes eddig kevéssé ismert korszakairól, például a török hódoltság idejéről és az akkori szerzetesi életről is kerültek felszínre adatok.

Amint az egyházmegye által kiadott korábbi tájékoztatóban írták és honlapunkon is beszámoltunk róla, befejeződtek azok a tervezési munkák, amelyek a templom és a kápolna építészeti felújításához, illetve az úgynevezett apáti házhoz csatolandó új kiállítótér létrehozásához szükségesek. Ez az új kiállítótér fogadja majd be a templom nyugati kapujának és szentélyének eredeti szobrait, az épületen ugyanis nem lehet tovább megőrizni a romlásnak indult faragványokat, és ezeket évek óta másolatokkal helyettesítik.

Az év elején megkezdődött a Szent György-templom déli, majd északi mellékhajójának restaurátori feltárása, ezt követi a falfelületek és tagozatok tisztítása, majd a sérülések szükséges mértékű javítása, a festett felületek konzerválása, restaurálása. Felújítják az épületegyütteshez tartozó Szent Jakab-kápolna tetőszerkezetét, oltárát és faliképeit is.

Forrás: MTI

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria