Szent Norbert új szobra Zsámbékon

Kultúra – 2021. június 22., kedd | 12:48

Amint arról mi is beszámoltunk, június 7-én – Csorna után – Zsámbékon is felavatták a premontrei rend alapításának 900. évfordulójára készült új Szent Norbert-szobrot. Ismerjük meg közelebbről az alkotást.

A zsámbéki szobor megáldását ünnepi vesperás és szentmise után tartották. Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök celebrálta a szentmisét a rend tagjaival, majd megáldotta a szobrot, amelyet a zsámbéki Keresztelő Szent János-plébániatemplom előtti tér jobb oldalán helyeztek el.

A szobor – Oláh Katalin Kinga szobrászművész alkotása – a hagyományos ábrázolásmódok azon típusát követi, amelyek esetében Szent Norbert püspök álló figurája attribútumokkal látható.

A legjellemzőbb attribútum az Oltáriszentség felmutatása a szentségmutatóban, bár a monstrancia csak a 13. századtól került használatba. Az ábrázolásokon is egyre inkább ezzel látható Szent Norbert – a premontreiek alapításának 900. évfordulójára készült új szobron is így mutatja föl az Eucharisztiát Szent Norbert.

Norbert 1126-ban lett Magdeburg érseke, ezért van rajta püspöksüveg és pallium, kezében pedig püspökbot. A valóságban a süveg nem lenne rajta, amikor az Oltáriszentséget felmutatja, de minthogy itt attribútumokként szerepelnek, együtt vannak jelen a szobron. Ruházata is inkább jelképes, nem egyszerre viselt formula. Másik kezében az ábrázolásokon gyakran előforduló kettőskereszt végződésű püspökbotot és almaágat tart, ez utóbbit a béke szimbólumaként.

A szobor maga bronzból, talapzata süttői mészkőből készült, a főalak másfél méter, a teljes posztamentum körülbelül 1,8 méter magas, ez utóbbi három részből áll: legalul egy alaplap, azon esztergált oszlop, rajta faragott plintosz. Ez utóbbin az az eretnek van megformázva, akinek tévtanítását – miszerint Jézus Krisztus nincs jelen valóságosan az Eucharisztiában – Szent Norbert sikeresen cáfolta meg. Ez a téves nézeteket hirdető alak, Thanchelin a korábbi ábrázolásoknak megfelelően abban a helyzetben látható, amikor is tagadása jeleként kiborítja a szentostyákkal teli kelyhet. Ő maga már nem élt Szent Norbert korában, csak a tévtanai, ezért is került külön tagozatra Szent Norbert lába alá; élve a szobrászat adta lehetőséggel, itt a föld alatt láthatjuk.

A szentségtartó a zsámbéki Keresztelő Szent János-plébániatemplomban lévő Vaszary János-festmény szentségtartóját idézi; új motívumként a benne lévő Oltáriszentség külső oldalára a torinói leplen található Jézus-portré került. Szent Norbert alakja Jézus Krisztusra mutat, a két portré együtt nyer értelmet.

Forrás: Premontrei Női Kanonokrend, Oláh Katalin Kinga

Fotó: Premontrei Női Kanonokrend

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria