Változások – Teremtésvédelmi fotókiállítást mutattak be a szinódus kezdetén a Vatikánban

Kultúra – 2023. október 6., péntek | 14:05

A püspöki szinódus tizenhatodik rendes közgyűlésének idején, október 4. és 29. között a Vatikáni Sajtóirodában tekinthető meg a Változások (Changes) című virtuális fotókiállítás képeiből összeállított, tizenöt felvételből álló válogatás, amelyet egyben a teljes, online megtekinthető kiállítás ajánlójának is szán a Kommunikációs Dikasztérium.

A felvételek az éghajlatváltozás hatásait állítják szembe Isten teremtésével. Assisi Szent Ferenc hálaénekének szavai kísérik a Bangladesből, Etiópiából, Amazóniából, Floridából, Görögországból, Olaszországból, Izlandról, Ausztráliából és Törökországból származó fényképeket. A felvételek a teremtés szépsége és csodája, valamint a klímaváltozás pusztítása közötti kontrasztot mutatják be.

Mindez felhívás arra, hogy elgondolkodjunk, a társadalmi és ökológiai válság idején milyen lépéseket kell tennünk, hogy Szent Ferenchez hasonló erővel dicsérjük Istent. A cím – Változások – egyszerre utal az éghajlatváltozásra és annak hatásaira, amelyeket egyre intenzívebben tapasztalunk, valamint arra a kihívásra, hogy változtassuk meg nézőpontunkat és cselekedeteinket, hogy ma valóban, szívből mondhassuk a Naphimnusz szavaival: „Tied a dicséret, dicsőség és imádás, és minden áldás, minden egyedül téged illet, Fölség. Áldott légy, Uram, s minden alkotásod.”

A Kommunikációs Dikasztérium az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatának Dikasztériumával együttműködve szervezett kiállításának kurátorai Lia és Marianna Beltrami; a fotósok között szerepel Neşe Arı, Raffaele Merler, Giampaolo Calzà, Vassilis Ikoutas, Asaf Ud Daula, Sebastiano Rossitto, Ferran Paredes Rubio és Francesca Larrain.

A kiállítás bemutatóját október 4-én, Szent Ferenc ünnepén a Szentszéki Sajtóirodában tartották.

Később a válogatás körútra indul, nézőit mélyreható utazásra invitálja. Látható lesz majd Dubaiban, jövőre pedig januárban Davosban, májusban a Szent Péter-téren, majd Cannes-ban, szeptemberben New Yorkban.

A teljes virtuális kiállítás – összesen 24 felvétel – megtekinthető ITT.

Forrás: Vatican News / Romkat.ro

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria