Bemutatkozik a Csornai Premontrei Apátság

Megszentelt élet – 2015. július 11., szombat | 12:00

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A rend története

A premontrei rendet Szent Norbert alapította 1121 karácsonyán a franciaországi Prémontrében azzal a céllal, hogy egy olyan szerzetesi közösséget hozzon létre, melynek tagjai nemcsak szerzetesek, hanem lelkipásztorok is. Akkoriban ennek az elvárásnak a kanonoki életforma felelt meg, így a premontreiek reguláris kanonokok lettek, a monostorok falai között közösségben éltek és imádkoztak, de a falak közül kilépve rendszeresen prédikáltak az embereknek és végezték lelkipásztori szolgálatukat.

Magyarországon első monostorukat 1130-ban Váradhegyfokon emelték a Prémontréból érkező „fehér kanonokok”, akik II. István király hívására érkeztek. A hazai alapítások többségét innen szervezték, így azoknak Váradhegyfok lett az anyamonostora.

A Csornai Premontrei Apátságot 1180-ban alapította a környék egyik kegyura. A csornai rendi közösség jelenleg 11 főt számlál, mely az újraindulás után bekapcsolódott a lelkipásztori munkába Csornán és a környező falvakban.

A közösség karizmája, küldetése

A csornai közösség küldetése a történelem folyamán a kor kihívásaihoz igazodott, a kezdetek missziós munkájától egészen a mai lelkipásztorkodásig, de fontos a tudomány és oktatás-nevelés területén végzett tevékenység is. Igyekeznek az alapító karizmáját aktualizálni ahhoz a korhoz, amiben élünk. Úgy gondolják a közösség tagjai, a „vita mixta” jó lehetőség, hogy a közösségi élet gyümölcseiből a körülöttük élők is részesüljenek.

Magyarországi tevékenység

A rend történelme során elsősorban lelkipásztori munkát végzett, emellett a középkortól a polgárosodásig hiteleshelyi tevékenység, 1802 után pedig a tanítás is feladataik közé tartozott, tartozik. A premontrei rend sajátossága, hogy az apátság közelében lévő templomok plébánosai premontreiek, akik közösségben élnek és imádkoznak, ez a háttere a lelkipásztori munkájuknak. Úgy tűnik, manapság erre a munkára egyre nagyobb szükség van. Ma tíz templomot látnak el, és hozzájuk tartozik a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium is.

Jövő, kihívások, tervek

A jövőkép hangsúlyos eleme a közösségi életből táplálkozó lelkipásztorkodás, mind az ifjúság körében, mind a plébániai környezetben. Természetesen mint premontreiek, nem mondhatnak le a liturgia minél szebb végzéséről. Életük alapját a napi zsolozsma és közösségben ünnepelt Eucharisztia adja, ebbe kapcsolódhatnak bele új hivatások és egyre inkább az új feladatok is.

Programok a megszentelt élet évében

A megszentelt élet évében minden csütörtökön szentségimádási órát tartanak szerzetesi hivatásokért. Ezekbe a szerzetesek bevonják a plébániai híveiket is. Emellett KÉSZ-előadás-sorozatot indítottak a szerzetesség témájáról, és részt vesznek a központi rendezvényeken is. Az év tematikája hangsúlyosan helyet kap minden programjukon, törekszenek minél több szerzetesi közösségért imádkozni és velük találkozni.

Fotó: Csornai Premontrei Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria