Bemutatkoznak a piarista nővérek

Megszentelt élet – 2015. november 7., szombat | 12:00

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A rend története

Mi, piarista nővérek, Isten iránti elköteleződésünket a gyermekekkel való törődésben éljük meg, és így törekszünk Jézust mind hűségesebben követni. A Piarista Nővérek Kongregációját Boldog Celestina Donati alapította 1889-ben Firenzében, Kalazanci Szent József lelkiségének gyümölcseként. Az alapítást követően Celestina anya és társai olyan szerzetesközösségeket alkottak, melyek éltető szíve az Oltáriszentség tisztelete volt és maradt máig. A szentségimádáson át telik meg elköteleződésünk élettel és örömmel. Kongregációnk házai Olaszországon kívül megtalálhatók Brazíliában, Nicaraguában, Kongóban és a Szatmár megyei Nagykárolyban.

A közösség karizmája és küldetése

Karizmánkat követve itt, Szatmár megyében is szegény és nehéz sorsú gyermekekkel foglalkozunk. Számukra családtípusú gyermekotthont és szociális napközit működtetünk, valamint tanítunk a hajdani piarista örökségből újjászületett Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumban. Gyermekotthonunkban a gyerekekkel együtt éljük a hétköznapokat és ünnepeket, tanulunk, játszunk, házi munkát végzünk, kirándulunk és kézműveskedünk: együtt sírunk, együtt nevetünk. Napközink pedig a nagykárolyi nehéz sorsú családok gyermekei számára nyílt meg, ahol arra törekszünk, hogy családjaik rendezetlen körülményei ellenére ezek a gyermekek is támogatásra leljenek a biztonságos felnövekedéshez.

Idén költöztünk új, nagyobb épületbe annak érdekében, hogy több gyermeknek teremthessünk befogadásra alkalmas otthont. Arra törekszünk, hogy minden most kialakított, nevelést szolgáló eszközt és teret a legjobban kihasználjunk a gyermekek javára. Továbbra is segíteni szeretnénk őket abban, hogy azokat a hátrányaikat, amelyekbe önhibájukon kívül kerültek, képesek legyenek leküzdeni, s a bennük rejlő képességeket pedig legjobb tehetségük szerint kibontakoztatni.

Programok a megszentelt élet évében

A megszentelt élet éve egész kongregációnk számára jelentős esztendő, mert ebben az időszakban ünnepeltük rendünk alapításának 125. és nagykárolyi letelepedésünk 10. évfordulóját. Isten ajándékaként ebben az évben kezdte meg jelöltségét nagykárolyi közösségünk új tagja. Hivatásunkban való megerősödésünket szolgálta a megszentelt élet éve alkalmából szervezett rendezvényeken való részvétel egyházmegyénkben: lelkinap a fiatalokkal a Hám János Iskolaközpontban és az egyházmegyei ifjúsági találkozón Kaplonyban, felnőttekkel való közös ima és párbeszéd Batizon. Lelki elmélyüléssel, a közös gondolkodás lehetőségével ajándékoztak meg bennünket az egyházmegyénkben tevékenykedő más szerzetesközösségekkel való találkozás alkalmai: szerzetesi konzultáció a püspökségen és közös zarándoklatunk Mátraverebély-Szentkútra Schönberger Jenő püspök atya vezetésével.

„Egy meghívás van minden teremtmény szívébe írva, melyre a válasz: az öröm titka.” (Boldog Celestina Donati) Ezért arra törekszünk, hogy a meghívás örömét mind teljesebben megéljük, s az ezen keresztül felfakadó és működő isteni teremtő erőnek eszközeivé váljunk.

Fotó: Piarista Nővérek

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria