Bemutatkoznak a Segítő Nővérek

Megszentelt élet – 2015. augusztus 8., szombat | 12:00

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A rend története

Szent Ignác lelkisége szerint élő, nemzetközi, pápai jogú női szerzetesközösség vagyunk, rendünket Eugenie Smet, rendi nevén Gondviselésről nevezett (Boldog) Mária alapította Párizsban, 1856-ban. Rendünk teljes neve: Tisztítótűzben Szenvedő Lelkeket Segítő Nővérek Kongregációja. Alapítónőnk meg volt győződve arról, hogy a szeretetnek semmi sem szab határt, még a halál sem. Számára az emberiség nagy családját mindazok alkotják, akik most élnek itt a földön, és azok is, akik előttünk éltek. Alapítónőnk a „Gondviselés gondviseléseként” „támogatni” akarta Istent a megholtakért mondott imáival, valamint az „irgalmasság cselekedeteivel”, melyekkel élő embertársait szolgálta. Mindezt azért tette, hogy a kor teológiájának megfelelően, Isten a lehető leghamarabb magához emelje – a tisztítótűzből a mennybe – a lelkeket, akiket szeret és jelenlétébe akar vonzani. …. Közösségünk az alapítás után gyorsan elterjedt, ma a közel hatszáz nővérünk a világ 24 országában van jelen, kis közösségekben élünk (három-öt fő), civil ruhát viselünk.

A közösség karizmája, küldetése 

Alapítónőnk szándéka szerint szeretnénk „minden jóban segíteni bármi legyen is az”. „Elsősorban azokhoz megyünk, akikről megfeledkeznek, akiknek emberi méltóságát megsértették, és akiknek legégetőbb az örömhír megismerése.” (Szabályzat 29.) Még mielőtt az életünk végén ránk váró halállal szembesülnénk, sok kisebb-nagyobb „halállal” kell szembenéznünk. Katasztrófák, csalódások, veszteségek kényszerítenek bennünket az elengedésre, ami egyrészt mély szenvedéssel jár, másrészt azonban nagyobb szabadsághoz vezethet. Bár a krízis állapotában minden sötétnek és reménytelennek tűnik, ha engedjük, hogy általa tisztulás, megvilágosodás és növekedés történjék, akkor talán újra láthatjuk majd a reményt és a fényt, és mélyebb élet csírázhat belőle.

Segítő nővérekként figyelünk ezekre a tapasztalatokra, és engedjük, hogy jelen legyenek saját életünkben és azokéban, akiket talán krízisük egy szakaszában kísérhetünk. Segíteni akarunk az embereknek, hogy mindenben Istennel találkozzanak.

Magyarországi tevékenység

Magyarország a Közép-Európai Tartományhoz tartozik Németországgal, Ausztriával és Romániával (Erdély) együtt. Az országba 1989-ben érkeztek az első nővérek. Ma Nyíregyházán, Budapesten és Csobánkán vagyunk jelen. Házainkban lelki programokat (lelki napok, csendes hétvége, három-öt napos lelkigyakorlatok) szervezünk. A nővérek személyes tevékenységei különbözők: lelki programok, személyes lelkikíséret, gyászolók számára szervezett csoportos együttlétek, Biblia-beszélgető kör, pedagógusi, gyógypedagógusi, orvosi tevékenység, illetve részt veszünk az egyetemi lelkészség programjainak szervezésében is.

Programok a megszentelt élet évében

A megszentelt élet éve köré idén több programunk is szerveződött, sok meghívásnak tettünk eleget, ahol a szerzetesi életről beszélgethettünk fiatalokkal, de mi magunk is meghívtunk szűkebb és tágabb körben is vendégeket, hogy megismerjenek bennünket. Nyílt alkalmakat hirdettünk meg, hivatástisztázó hétvégét szerveztünk, az elvonulni vágyókat csendes hétvégéinkre invitáltuk. Szeptembertől újabb programokat fogunk meghirdetni honlapunkon, melyeket szeretettel ajánlunk a lélekben mélyülni vagy a szerzeteseket jobban megismerni vágyó testvéreinknek.

A szerzetesek számára szervezett programokon is részt veszünk, hogy mi is gyarapodjunk, töltődjünk az által, hogy érezzük, része vagyunk ennek a gyönyörű, színes családnak, amit szerzetességnek hívnak. Több személyes ismeretséget is kötöttünk, és más rendekkel kölcsönös látogatásokat is tettünk egymás rendházaiban.

Fotó: Segítő Nővérek

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria