Együttműködés a Magyar Pálos Rend és a Göcseji Múzeum között

Megszentelt élet – 2023. március 30., csütörtök | 9:00

A Göcseji Múzeum és a Magyar Pálos Rend március 17-én együttműködési megállapodást kötött a pálos rend történetének, épített és kulturális örökségének kutatására, a rendtörténet széles körű megismertetésére és pálos vonatkozású anyagok bemutatására.

Az együttműködési megállapodást Pécsen, a Magyar Pálos Rend központjában Puskás Antal OSPPE tartományfőnök és Kostyál László múzeumigazgató írta alá. Az eseményen a rend részéről Szentirmay Tamás tartományfőnöki hivatalvezető, a Göcseji Múzeum részéről Simmer Lívia régészeti osztályvezető és Havasi Bálint régész, igazgatóhelyettes vett részt.

A Göcseji Múzeum 2016-ban kezdte meg a mai Zala megye területén található pálos vonatkozású régészeti lelőhelyek kutatását. A kutatások a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programjának köszönhetően 2023-ban új lendületet kapnak.

A régészeti feltárások folytatódnak Zalacsány-Örvényeshegyen és Válluson, roncsolásmentes geofizikai kutatások kezdődnek Óhídon és Kehidán. Sor kerül az elmúlt évek régészeti és térinformatikai adatainak feldolgozására, valamint új természettudományos vizsgálatokra is.

Az eredményeket Fehér Barátok nyomában című országos konferencián mutatják be a kutatócsoport tagjai a zalaegerszegi Mindszenty József Látogatóközpontban szeptember 22–23-án.

Forrás és fotó: Magyar Pálos Rend

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria