Életpálya elemkészletet és élhető várost építettek a fiatalok a Piarista Kilátó Központban

Megszentelt élet – 2023. június 29., csütörtök | 18:13

A tanéven átívelő tehetséggondozó programon hetente 34 felső tagozatos és középiskolás diák vehetett részt. A Digitális alkotóműhely foglalkozásain a váci Piarista Kilátó Központ szakembereinek támogatásával a részt vevő gyerekek egyszerre fejlődhettek tehetségterületeiken és életpálya-, valamint digitális kompetenciáikban.

Tervezői, problémamegoldó, kommunikációs és együttműködési kompetenciák – a 21. századi munkaerőpiac kiemelten fontos, sőt nélkülözhetetlen munkavállalói kompetenciái. A Piarista Kilátó Központ szakemberei ezért ezzel a fókusszal tervezték meg a tanéven átívelő, felső tagozatos és középiskolás diákokat megszólító Digitális alkotóműhely foglalkozás-sorozatukat.

A Kilátó a Nemzeti Tehetségprogram Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása című pályázatán elnyert 3,4 millió forintos, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatása révén született programjában részt vevő gyerekek két saját alprojektet valósítottak meg Green Smart City – az élhető város, valamint a Kilátó Életpálya Elemkészlet (KÉpeK) – avagy építsd meg a jövődet! elnevezéssel. A programban való részvétel alapfeltétele volt egy úgynevezett bemeneti mérés, melynek során a szakemberek megvizsgálták a jelentkezők különböző képességeit, személyiségjegyeit. A tesztek, kérdőívek, munkadiagnosztikai eszközök eredményei alapján, egyéni fejlődési tervek mentén alakítva a foglalkozások módszereit vált lehetővé, hogy a gyerekek a nekik megfelelő tanulási környezetben fejlődjenek.

„A szakkör jellegű program a Piarista Kilátó Központ digitális alkotóműhelyében valósult meg – mondta Elter András, a központ tehetséggondozásért és digitáliskompetencia-fejlesztésért felelős munkacsoportjának szakmai koordinátora –, ám ez nem azt jelenti, hogy a diákok egy tipikus robotikafoglalkozáson vettek részt. Mi azokat a készségeket fejlesztettük, amelyekről azt gondoljuk, hogy elengedhetetlenek a 21. századi munkahelyeken. Persze a fiatalok a 3D-tervezést, a lézer papírvágó alkalmazását, illetve a különféle robotok építését, programozását is elsajátíthatták, de ezek mellett megismerkedhettek az itt rendelkezésre álló analóg eszközök, például egy forrasztó vagy fúrógép használatával is. A projektmunka során pedig megtapasztalhatták, hogy milyen együttműködve, adott esetben egymást támogatva, vagy épp egymással vitatkozva, mégis közös célért együtt dolgozni” – mutatott rá a szakember.

A foglalkozás-sorozaton született alkotásaikat a gyerekek egy programot lezáró családi délutánon mutatták be szüleiknek. Az elkészült életpálya elemkészlet felhasználhatósága, alkalmazása kapcsán a Kilátó munkatársai több workshopot szerveztek pedagógusoknak, oktatóknak, életpálya-tervezést segítő szakembereknek.

„A projekt egyik fontos célja volt ennek az életpálya elemkészletnek a megvalósulása, amely tulajdonképpen egy olcsón előállítható, fából készült, az ugyancsak saját készítésű különböző kiegészítők révén szinte korlátlanul variálható építőkészlet. Ezzel az eszközzel a fiatalok miközben vezetett, életpályatervezés fókuszú gondolkodás mellett megépítik saját jövőbeni otthonukat, munkahelyüket, tudatosan, ám élményszerűen dolgoznak saját hivatás- és szakmakeresésükön, és erősödnek kompetenciáikban, tudatosabbá válnak a számukra fontos értékek tekintetében” – mutatott rá Elter András.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Videó: Piarista Kilátó Központ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria