Hatalmas graffiti készült Uruguayban Don Boscóról

Megszentelt élet – 2019. augusztus 10., szombat | 17:20

A híres uruguayi graffitiművész, José Gallino volt szalézi növendék óriási falfestménye az elmúlt napokban készült el Salto városközpontjában. Az alkotás a rendalapító Don Boscónak állít emléket.

A 6 méteres falfestmény az 1920. augusztus 16-án az ország északi részén fekvő Saltóban  alapított Nuestra Señora del Carmen (Karmel-hegyi Miasszonyunk) szalézi középiskola alapítása centenáriuma alkalmából került az épület egyik külső falára, közvetlenül a bejárat mellé.

José Gallino 33 éves, Saltóból származik, és hét éve kezdett el híres uruguayiakat megjeleníteni országszerte a falakon. Utcai művészetének fő alanyai művészek, labdarúgók, írók, kommunikátorok, sőt, még az uruguayi labdarúgó-válogatott műszaki igazgatója is.

A művészhez nagyon közel áll az egyházi és mindenekelőtt a szalézi világ. Tanulmányait a María Auxiliadora (Segítő Szűz Mária) bentlakásos iskolában, testvére a szalézi középiskolában végezte, édesanyja katekéta, édesapja pedig a saltói székesegyház sekrestyése volt.

Graffitiművészként azzal kezdte, hogy állatokat, a tájhoz és a természethez kapcsolódó motívumokat jelenített meg művein.

A Don Bosco-falfestményt mindössze három nap alatt festette, és azt mondta, hogy ez volt a legmagasabb pont, ahol valaha festett. Festékszóróval és ecsettel dolgozott, először alapozott, majd új réteget hordott fel festékszóróval.

A művész elmagyarázta, hogy amikor felkérést kap egy falfestmény megalkotására, az első, amit tesz, a téma tanulmányozása; azután elképzeléseit papírra veti, elkészít egy diagramot, amelyet referenciaként vesz a falra festés folyamata során, „hogy a gigantográfia jól legyen ábrázolva”.

„Amikor fiatalabb voltam, soha nem fejeztem be a munkáimat. Mindig félig készen hagytam őket. Nem fejeztem be egy olyan műalkotást sem, amit elkezdtem festeni. Most már máshogy áll a dolog; nem csak hogy befejezem őket, de sokszor helyre is állítom, ahogyan Cavani labdarúgó falfestményével tettem, amit valamivel ezelőtt Saltóban festettem ” – mondta Gallino.

„A festészet számomra terápia. Általában nem látom, hogyan bontakozik ki a kép, de ha a munka előrehaladott állapotban van, elmozdulok és megnézem, mit csináltam. Időnként vétek hibákat, de minél nagyobb a munka, annál pontosabb vagyok” – mondta el a fiatal művész.

Forrás és fotó: ANS – Salto/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria