Ökumenikus vesperás Bakonybélben Bartholomaiosz pátriárka részvételével – KÉPRIPORT

Megszentelt élet – 2023. szeptember 23., szombat | 20:55

Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka a Pannonhalmi Főapátság meghívására érkezett hazánkba, hogy egyik főelőadója legyen a szeptember 22-én, Pannonhalmán megrendezett ökumenikus konferenciának. Szeptember 23-án a pátriárka Bakonybélbe látogatott, hogy az újraalapításának 25. évfordulóját ünneplő Szent Mauríciusz Monostor bencés közösségével imádkozza el a vesperást.

A bakonybéli bencés Szent Mauríciusz Monostor idén két jubileumot is ünnepel: Szent Gellért Bakonybélbe érkezésének ezredik, a bencés monostor újraalapításának pedig huszonötödik évfordulóját E kiemelkedő ünnepségsorozathoz csatlakozott Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka, aki a szombati vesperáson együtt imádkozott a közösséggel, majd megáldotta a monostor szerzeteseit és a híveket.

Batrholomaiosz pátriárka harminc éves szolgálata során következetesen kiállt a teremtésvédelem, a keresztény egység és a béke fontossága mellett. S ő volt az, aki 2000-ben a budapesti Szent István-bazilika előtt kihirdette azt a bullát, amely szerint Szent István királyunkat a keleti egyházban is szentként tisztelik. Így a nagy egyházszakadás után csaknem ezer évvel az első magyar király személyében újabb közös szentje lett a katolikus és ortodox egyházaknak. E tanításokat hozta magával a Bakony szívébe is.

A pátriárka bakonybéli látogatásának jelentőségével kapcsolatban Baán Izsák OSB, a Szent Mauríciusz Monostor perjele kiemelte, a bencés rend jóval korábban alakult meg, minthogy a nagy egyházszakadás megtörtént volna, így az ortodoxiával közös gyökerek miatt könnyű a kapcsolódás és a párbeszéd a monasztikus szerzetességen belül.

„Amikor azon gondolkodtak, hogy Pannonhalma mellett még mit mutassanak még meg a pátriárkának, egyből Bakonybél merült fel. Jó kapcsolatot ápolunk a magyarországi ortodox egyházzal, Arsenios Kardamakis ausztriai metropolita is járt már nálunk – mondta el a bencés elöljáró, hozzátve: az külön öröm, hogy Bartholomaiosz pátriárka éppen Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódóan érkezik Bakonybélbe. „Gellért ugyanis szintén annak a kornak a szentje, amikor még az Egyház egységes volt, s aki maga is csodálója, és bizonyos értelemben követője volt a keleti, bizánci szerzetességnek” – fogalmazott Baán Izsák.

A bakonybéli monostor sokat tett a keleti szerzetesség Magyarországon való megismertetéséért; könyvsorozatában például több olyan kötet látott napvilágot, amely a keleti keresztény szerzetesség hagyományából merít.

A hívekkel közösen énekelt imádság után az áldást Bartholomaiosz pátriárka adta.

Fotó: Oláh Gergely Máté

Magyar Kurír
(he)

Kapcsolódó fotógaléria