Országszerte megnyílt a Domonkos-rend jubileumi éve – KÉPRIPORT

Megszentelt élet – 2015. november 10., kedd | 18:40

Minden domonkos szent emléknapján, november 7-én tartották világszerte jubileumi évük megnyitóját a Domonkos-rendi szerzetesközösségek. Az ünnepség egységesen kiegészült ünnepi liturgikus elemekkel.

 

Sopron

A Szent Domonkos által alapított rendet 1216. december 22-én kelt bullájával erősítette meg III. Honoriusz pápa. A megalakulás 800. évfordulóját jubileumi évvel ünneplik a domonkos szerzetesek.

Debrecenben Bosák Nándor megyéspüspök, Sopronban Barna Ferenc Máté általános vikárius, Hódmezővásárhelyen pedig Mészáros József Domonkos mutatott be ünnepi szentmisét.

Debrecen

A nyitó szentmiséken a Te Deum eléneklése közben zajlott a fényünnep, amelynek során az oltár mellett felállított ünnepi jubileumi gyertyáról továbbadták a lángot a szentmise résztvevőinek, ezzel is szimbolizálva a missziót a világ felé, amelyre a prédikátorok rendjének hivatása szól.

A szentmisében szintén elhangzott az emlékévre komponált Laudare, Benedicere, Praedicare kezdetű himnusz, mely a domonkosok jelmondatát énekli meg. A himnusz meghallgatható itt.


Hódmezővásárhely


Forrás és fotó: Szent Domonkos Rend Magyar Tartományfőnöksége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria