Rajzpályázatot hirdet az Erdélyi Ferences Rendtartomány óvodások és iskolások részére

Megszentelt élet – 2024. február 6., kedd | 9:00

A Kisebb Testvérek Szent István királyról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartománya, összhangban a ferences rendi centenárium programjaival és a kolozsvári ferencesek 300 éves jubileumi előkészületeivel, az idén 800 éves stigmatizáció eseményének alkalmából rajzpályázatot hirdet gyerekeknek és fiataloknak óvodás korosztálytól a 12. osztályosokig, amelyre március 3-ig lehet alkotásokat küldeni.

Assisi Szent Ferenc, a rend alapítója volt az, aki elsőként testén hordozta Krisztus sebhelyeit. Megtérése után szigorúan követte az evangéliumi tanácsokat, és mindenben igyekezett azonosulni Jézussal; imáiban is folyamatosan kérte a krisztusi sorsot. Két évvel halála előtt, 1224-ben elvonult Alverna hegyére. Miközben Szent Mihály tiszteletére negyvennapos böjtöt tartott, a hagyomány szerint Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, szeptember 14-én (vagy akörül) megkapta Jézus szenvedésének stigmáit. Életrajzírói szerint igyekezett elrejteni azokat, de nem sikerült maradéktalanul: több tanú is bizonyította, hogy látta Szent Ferenc kezein, lábain és oldalán Krisztus kínszenvedésének be nem gyógyuló sebhelyeit.

„Rajzold, fesd meg a rendalapító stigmatizációjának jelenetét (ünnepe szeptember 17.), vagyis azt, amikor Assisi Szent Ferenc Alverna hegyén megkapta Krisztus Urunk öt szent sebhelyét” – olvasható a felhívásban.

Az elkészült alkotásokat elektronikus úton az ofmjatek@gmail.com e-mail-címre kérik eljuttatni jó minőségben, fénykép formában, március 3-ig.

Minden kategóriában – I.: óvodások, II.: 0–4. osztályosok, III.: 5–8. osztályosok, IV.: 9–12. osztályosok – egy-egy nyertest hirdetnek majd.

A nyertes kép az erdélyi ferences tartományfőnökség idei húsvéti üdvözlőlapját díszíti majd, s ezáltal számos személyhez és intézményhez is eljut az alkotás. Ezen felül a győztes pályázó egy jelképes ajándékcsomagot is átvehet majd.

További részletek és tudnivalók a pályázatról: ITT

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

 Pietro da Rimini: Szent Ferenc stigmatizációja (1330 k.)