Szent Kereszt felmagasztalásának búcsúja Kesztölc-Klastrompusztán

Megszentelt élet – 2023. szeptember 17., vasárnap | 15:00

Szeptember 10-én Kesztölc-Klastrompusztán, a Pálos Rend első templomának és kolostorának a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepéhez kapcsolódó búcsúünnepén a templom romjainál ünnepi szabadtéri szentmisét mutatott be Puskás Antal pálos tartományfőnök, Magyar Pál kesztölci plébániai kormányzó és Kiss György csákánydoroszlói plébános koncelebrálásával.

Az eseményen részt vettek Kesztölc község és a környező pálos települések vezetői; a Pilisi Parkerdő és az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának képviselői, valamint sok zarándok a környékről és az ország több pontjáról.

A szentmise elején Puskás Antal tartományfőnök kifejezte köszönetét Kesztölc községnek, hogy híven őrzi és ápolja pálos múltját, és sokak közreműködésével rendben tartja ezt a szép pálos emlékhelyet.

Prédikációjában a pálos szerzetes arra emlékeztetett, hogy a Szent Kereszt tisztelete adta meg az identitását ez első itt élő remetéknek, ez kapcsolta őket össze. A kereszt hozzátartozik a megváltáshoz, és ezt mindenkinek a személyes életében is tudatosítani kell – emelte ki a tartományfőnök.

Az ünnepi szentmisén a budapesti Sziklatemplom szkólája működött közre. A mise után a József Szövetség kis standjánál a lelki adoptációhoz lehetett csatlakozni, illetve az életvédelemmel kapcsolatban kaphattak tájékoztatást az érdeklődők.

Az esemény agapéval zárult a kesztölci kultúrházban.

Az emlékhelyről történeti áttekintés bővebben ezen az oldalon olvasható.

Forrás és fotó: Magyar Pálos Rend

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria