Vallásközi találkozót és közös imát tartottak a piaristáknál a Lauder Javne iskola diákjaival

Megszentelt élet – 2023. december 5., kedd | 11:12

Vallásközi találkozót és közös imaalkalmat szerveztek a budapesti Piarista Gimnázium és a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola diákjai. Az eseményre a Piarista Tartományfőnökségen került sor december 4-én, az advent és a hanuka kezdete közé eső időpontban.

Horváth Bálint igazgató köszöntőjében így fogalmazott: A keresztényeket különleges kapcsolat fűzi a zsidó néphez, II. János Pál pápa idősebb testvérnek, XVI. Benedek vallásunk hitbéli atyjának nevezte a zsidó közösségeket, a Nemzetközi Keresztény–Zsidó Tanács 32 országban dolgozik a kapcsolatok építésén. Elmondta, hogy az Izraelben kialakult jelenlegi tragikus helyzetben indokoltnak érezték a közös imát a terror áldozataiért, a háborúban szenvedőkért, a foglyok mielőbbi kiszabadulásáért és a várva várt tartós béke megszületéséért.

Zsódi Viktor piarista tartományfőnök beszédében a vallásközi kapcsolódások jelentőségét hangsúlyozta, és összefoglalta a zsidó–katolikus párbeszéd alakulását az elmúlt évtizedekben és a jelenben, Ferenc pápa egyházkormányzása idején.

Zeitler Ádám, a Lauder vallási vezetője beszédében kiemelte a testvérkapcsolatok jelentőségét a tórai történeteken keresztül, majd a különbözőségben rejlő éltető erőről, a szinergiáról és az életközösségek diverzitásának fontosságáról beszélt. Befejezésül Jákob harcát idézte az angyallal, mint a félelem legyőzésének példázatát.

A Lauder diákjai ezután a foglyok szabadulásáért könyörgő imát mondták el héberül és magyarul, majd Valaczka András, a Piarista Gimnázium tanára Erdő Péter bíboros szavait idézte a Miatyánk zsidó gyökereiről. Ezt követően a piarista diákok el is imádkozták az Úr imáját.

A piarista diákkar Melegh Béla ének- és zenetanár vezetésével elénekelte a Harmatozzatok, magasságos egek kezdetű messiásváró éneket, amelynek refrénje és szövege döntő részben Izajástól való (45,8) – „hogy elvegye fogságunk igáját”.

Az esemény Horányi Gábornak, a Lauder főigazgatójának gondolataival zárult, majd agapéra került sor. A találkozóhoz kapcsolódóan a két intézmény és a tartomány vezetői szakmai megbeszélést is folytattak a további együttműködés lehetőségeiről.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria