Merjünk a végekre menni – Gájer László videoblogja

Nézőpont – 2020. augusztus 5., szerda | 10:44

Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető tanára kéthetente jelentkező videobloggal hozza közel mindannyiunkhoz a Szentírás tanítását. Legújabb vlogjában Laci atya arról elmélkedik, mit jelent találkozni olyan helyzetekkel, amelyektől félünk, mit jelent találkozni olyan emberekkel, akik mások, mint mi vagyunk, mit jelent kimenni a perifériára.

A videó Tatárszentgyörgyön készült augusztus 3-án, a pharrajimos, a roma holokauszt évfordulóján. 1944-ben erre a napra virradóan az auschwitz-birkenaui táborban kivégeztek több mint 3000 roma és szinti származású embert, azokat, akik túlélték a tábornak a borzalmait, egyszerre elpusztították.

Érdekes egybeesés, hogy 2009-ben ugyanezen a napon történt a kislétai gyilkosság. Annak a gyilkosságsorozatnak az első eseménye, amely aztán Magyarországon több helyszínen hat áldozatot követelt. Több sérülttel járt, többek között itt, Tatárszentgyörgyön, ezen a helyen is.

Laci atya ezúttal arról elmélkedik, mit jelent találkozni olyan helyzetekkel, amelyektől félünk, mit jelent találkozni olyan emberekkel, akik mások, mint mi vagyunk, mit jelent kimenni a perifériára.

Ferenc pápa egyszer úgy fogalmazott az egyik homíliájában, hogy olyan pásztorokat szeretne látni, akiken érződik a nyájnak a szaga. Ez a mondat nagyon kifejező abból a szempontból, hogy ha kimegyünk a perifériára, akkor lehet, hogy bepiszkoljuk magunkat – fogalmaz Gájer László.

A vlogger pap szerint ha kimegyünk a társadalom peremére szorultakhoz, lehet, hogy veszélyben érezzük magunkat, és lehet, hogy néha tényleg veszélyben is vagyunk. Mindenesetre a perifériára szorult emberek hatással vannak az életünkre. Mikor elkezdünk beszélgetni velük, valami megváltozik bennünk. Tudjuk azt, hogy mikor a végekre megyünk, küzdelmet végzünk, aminek az eredményét aligha láthatjuk…

Eredménytelen munka élménye a miénk, de rádöbbenünk arra, hogy nem is az a fontos, hogy eredményeket érjünk el, hanem hogy közöttük legyünk.

Marta Margotti, egy olasz teológusnő így elmélkedik: a perifériára nem azért megyünk, hogy térítsünk, hanem hogy mi megtérjünk.

Ezt kell megértenünk, hogy amikor szegényekkel találkozunk, amikor más társadalmi csoportból jövőkkel találkozunk, amikor más vallásúakkal találkozunk: a periféria hat ránk, és általuk az Isten országa erővel tör elő.

Fotó és videó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria