A gyógyulás lehetséges a szenvedélybetegségből is

Nézőpont – 2023. november 13., hétfő | 14:11

A szenvedélybetegek és hozzátartozóik számára szerveztek lelkigyakorlatot a székelyudvarhelyi Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban október 26. és 29. között. Ilyen lelkigyakorlatot évente három alkalommal (tavasszal, nyáron és ősszel) tartanak Erdélyben, a budapesti Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ), a Segítő Nővérek közössége és a Gyulafehérvári Caritas közös szervezésében.

Ezen az őszi lelkigyakorlaton, október 26–29. között tizenegy alkoholfüggő és két hozzátartozó vett részt. A szenvedélybetegek közül nyolcan már gyógyulófélben vannak, és mindannyian a gyógyító lelkigyakorlatnak köszönhetik szabadulásukat.

Fazekas György, a KASZ lelkésze ez alkalommal a Jézus születéséről szóló bibliai részekre építette gondolatmenetét. A napi két elmélkedés alkalmával mély, lélekbe hatoló, elgondolkodtató kérdésekkel állította szembe a jelenlevőket. Mi az én sajátos küldetésem? Istentől milyen kegyelmeket, ajándékokat, képességeket, lehetőségeket kaptam? Használtam? Használom? Igaz embernek gondolom magam? Mit tehetek, hogy igazabb legyek? Mi mindenért adhatok hálát Istennek? Hogyan szolgálok tágabb, szűkebb környezetedben? Megadom magadnak, ami jár? Vállalom az adott helyzetet? Éltem már meg elutasítást? A szívemben hol van helye Jézusnak? – ezek az útravalóként szolgáló kérdések mindannyiunkat elgondolkodtatnak, és komoly önismereti munkára sarkallnak.

Vasárnap, a szentmise után köszöntötték a két ünneplő szenvedélybeteg társukat. Egyikük egy éve szabadult az alkohol rabságából, a második öt éve éli józan életét. Mindkettő a lelkigyakorlatnak köszönheti a szabadulását.

„Csodálatos, építő, felemelő és nagyon hatásos volt ez a lelkigyakorlat is. Legközelebb tavasszal találkozunk! Hála és köszönet a szervezőknek!” – írta M. L. szabadult alkoholfüggő.

Amennyiben függőségi problémákkal küzd, a gyulafehérvári egyházmegye területén él, és szeretné a Caritas segítségét kérni, az alábbi elérhetőségek valamelyikén lehetséges: Gyergyószentmiklóson: Ambrus Hajnal, telefon: 0737 300 980; Székelyudvarhelyen: Benedek Alexandra, telefon: 0724 322 682

Magyarországon a Katolikus Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatához fordulhatnak a függőségi problémákkal küszködők. A RÉV-hálózat elérhetőségei ITT találhatók.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas/Romkat.ro

Fotó: qinghill/Unsplash.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria