Hit és tudomány – Egy matematikus útja Jézusig

Nézőpont – 2020. augusztus 31., hétfő | 14:29

Jean-Luc Moens matematikus a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) egyik előadója. Még tanult, amikor megismerkedett későbbi feleségével; ő ösztönözte arra, hogy részt vegyen egyházi tevékenységekben is. Saját bevallása szerint a buzgóság hiányzott a tetteiből, de hamar megszületett benne a vágy, hogy megértse, mások miért ismerik Jézust, ő pedig miért nem.

Az áttörést David Wilkerson Kés és kereszt című könyve hozta az életében, ez indította el Isten felé.

Moens 1974-ben megnősült; hét gyermeke, tizenegy unokája van. Több mint harminc éve az Emmánuel Közösség vezetőségében tevékenykedik, 2007 és 2016 között a Cor Unum Pápai Tanács tagja volt. Karizmatikus közösségben végzett több mint negyvenöt évnyi munkáját követően a Ferenc pápa által alapított CHARIS, vagyis a Katolikus Karizmatikus Megújulás Nemzetközi Szolgálata moderátorává választották. Számos evangelizációs és a kereszt lelkiségét tárgyaló témájú könyv szerzője.

Jean-Luc Moens úgy véli, hogy az örömhír terjesztése „félelmetes lehet, ezért azt akarjuk, hogy a Szentlélek biztonságot nyújtson nekünk”. A misszionárius szerint az evangelizáció olyan, mint az ejtőernyőzés:

a Lélek a megfelelő időben érkezik, sem előbb, sem később. A megfelelő pillanatban kinyitja az ejtőernyőt és megadja az ajándékot, amely ahhoz szükséges, hogy elérje az ember szívét.

Hozzáteszi, a Szentlélek működése észlelhető, és nem szabad korlátozni.

Az evangelizáció bizonyságát egy személyes élményével is alátámasztja a tudós: „A vonaton utaztam, és egy amerikai családdal találkoztam. Beszélgetni kezdtek velem. »Mivel foglalkozik?« – kérdezte az apa. »Misszionárius vagyok« – feleltem. »Maga pap?« – kérdezte. »Nem, nős vagyok, hét gyermekem van. Maguk keresztények? « – kérdeztem. Az apa azt válaszolta, hogy metodista. A nő azt felelte, hogy nem keresztény, és nem hisz semmiben. Elkezdtem beszélgetni vele. Láttam, hogy a férje örül ennek, hiszen senki sem próféta a saját házában. Jött egy pillanat, amikor azt mondtam a nőnek, hogy nem azért született, hogy 60 vagy 70 évet éljen ezen a Földön, hanem az örökkévalóságig. Ezek a szavak megérintették a nő szívét, és sírni kezdett. Megértettem, hogy ezt a mondatot nem én, hanem maga a Szentlélek mondta. Ez egy tipikus példa arra, amikor a Szentlélek bennünk cselekszik. Csak egy egyszerű mondat, amely mélyen megérintette ezt a nőt.”

Forrás és fotó: NEK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria