Jól debütált a keresztény szemléletű vezetői képzés Kaposváron

Nézőpont – 2019. február 4., hétfő | 10:40

2018-ban keresztény szemléletű vezető szakirányú továbbképzés indult a Kaposvári Egyetemen. Kőműves Zsolt, a gazdaságtudományi kar docense szerint az új képzés beváltotta a reményeket, jóllehet voltak, akik kétkedve fogadták a kezdeményezést. A képzés szakfelelősével Lőrincz Sándor beszélgetett.

A Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karán „keresztény értékrendű vezetés” néven 2018 szeptemberében indított, két féléves szakirányú továbbképzési szak hallgatói a 25–65 éves korosztályt ölelik fel; a résztvevők között tapasztalt vezetők is vannak, akik megosztják meglátásaikat a csoporttársaikkal, de az oktatókkal is – ismertette Kőműves Zsolt szakfelelős. Elmondta: „Konstruktív légkör alakult ki, ahol az oktatás-tanulás folyamatában mindenki egyenrangú volt. Nagy élmény ilyen nagyszerű emberekkel együtt dolgozni, ahol nemcsak tanítok, hanem tanulok is.”

A képzés nyolc tantárgyat foglal magába; a hallgatók hét tréningszerű oktatási anyagot sajátíthatnak el, egyetemi oktatók és külső óraadók közvetítésével. Az egyházak részéről az első félévben az evangélikus és a baptista közösségek vezetői tartottak előadásokat; a második félévben a református és a katolikus egyházak ismert személyiségei vesznek részt az oktatásban.

Kőműves Zsolt kifejtette: a Biblia által tanított értékek emberközpontú cégvezetést tesznek lehetővé. A négy vezetési alapelv – szolgálat, felelősség, hatalom és kegyelem – köré építették fel a tananyagot. A szolgáló vezetés, mely szinte minden sikeres vállalkozásnál tetten érhető, lényege, hogy ne mi legyünk a legnagyobbak. Ha azok szeretnénk lenni, akkor szolgáljunk, mutassunk példát! „Lényeges, hogy ne csak ismerjük, hanem szeressük is az alkalmazottainkat. Oktatóink e célok elérését valamennyien fontosnak tartják és hangsúlyozzák is a tréningek során.”

A képzés hiánypótló, bibliai értékekre épít. A visszajelzések pozitívak mind az egyházak, mind a hallgatók irányából – derül ki a Lőrincz Sándornak adott interjúból, melynek teljes szövegét itt olvashatják.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye; Somogyi Hírlap

Fotó: Kovács Tibor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria