Ferenc pápa Marseille-ből visszaérkezett a Vatikánba

Ferenc pápa – 2023. szeptember 23., szombat | 21:30

A pápát szállító gép szeptember 23-án, szombaton 20.37-kor szállt le a római Fiumicino repterén. A Szentatya két napra utazott Marseille-be hogy részt vegyen a Földközi-tengerrel határos országok ökumenikus és vallásközi találkozójának (Rencontres méditerranéennes) záróprogramján. Ez volt Ferenc pápa 44. nemzetközi apostoli látogatása.

A pápa repülőgépe 19.28-kor szállt fel a marseille-i reptérről. Indulása előtt a pápa a repülőtéren rövid magánbeszélgetés keretében elbúcsúzott Emmanuel Macron elnöktől és feleségétől, Brigitte-től.

Marseille városában szeptember 17. és 24. között tartják a Földközi-tenger térségében fekvő országok ökumenikus és vallásközi fesztiválját. Ferenc pápa szeptember 22-én érkezett a városba. Látogatása első napján a Notre-Dame de la Garde bazilikában találkozott a marseille-i főegyházmegye papjaival, szerzeteseivel, papnövendékeivel, diakónusaival és imádkozott a Szűzanyához, majd a tengerbe veszett tengerészek és migránsok emlékművénél tartott megemlékezést a vallási vezetőkkel együtt, akikhez beszédet intézett.

Szombaton reggel megbeszélést folytatott az Európai Bizottság alelnökével, Margarítisz Szhinásszal, majd a Szeretet Misszionáriusai marseille-i székhelyén zárt körben találkozott néhány nélkülöző emberrel. Az apostoli látogatás központi mozzanata szombaton délelőtt 10-kor kezdődött: a Pharo palotában (Palais du Pharo) a pápa részt vett a Rencontres méditerranéennes záróprogramján és beszédet intézett a jelenlévőkhöz. Itt került sor a találkozóra Emmanuel Macron köztársasági elnökkel. Ezt követően Ferenc pápa szentmisét vezetett a marseille-i Vélodrome stadionban.

*

Este a Szentatya Marseille-ből visszatérve, ahogyan minden apostoli útja végén szokása, elment a Santa Maria Maggiore-bazilikába, ahol a Salus Populi Romani (a római nép megmentője) Szűzanya-ikon előtt imádkozott. Ezután ment haza a Vatikánba.

Forrás: Vatican News

Fotó: vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria