Ferenc pápa a Telemundo TV-nek: Béke akkor lesz, ha Oroszország és Ukrajna beszél egymással

Ferenc pápa – 2023. június 1., csütörtök | 18:04

Ferenc pápa május 25-én az amerika NBC Universal tulajdonában lévő spanyol nyelvű Telemundo televíziós hálózatnak adott interjút, érintve többek között a migráció, az abortusz és a cölibátus kérdését is, amely szerinte nincs összefüggésben a visszaélésekkel. A több mint egy éve Ukrajnában zajló borzalmak kapcsán a konfliktus lehetséges megoldásaként a párbeszédet jelölte meg.

A Julio Vaqueiro újságíróval folytatott beszélgetést a római Augustinianum Patrisztikus Intézet egyik termében tartották, mindössze kétszáz méterre a Vatikántól. Ferenc pápa itt találkozott a latin-amerikai és európai polgármesterekkel, akik részt vettek a Scholas Occurentes által szervezett „Ökonevelő városok” konferencián, amelyet ugyancsak Julio Vaquiero moderált.

Ferenc pápa szerint a béke azon a napon fog megvalósulni, amikor beszélni tud egymással a harcban álló orosz és ukrán fél, vagy másokon keresztül.

Az egyik kérdés az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel a közelmúltban lezajlott találkozóra és az elnök nyilatkozatára vonatkozott, miszerint „nincs szüksége közvetítőkre”. „Nem ilyen volt a beszélgetés hangneme” – tisztázta Ferenc pápa, rámutatva, hogy Zelenszkij „egy nagyon nagy szívességet kért tőle”, mégpedig azt, hogy foglalkozzon az Oroszországba hurcolt gyerekek sorsával.

Ferenc pápa kifejtette, hogy az ukránok különösebben nem vágynak közvetítésre, hiszen az Ukrajnát támogató blokk nagyon erős, mellettük áll egész Európa és az Egyesült Államok. Tehát nagyon nagy saját erővel rendelkeznek. Ami nagy fájdalmat okoz nekik, és amiben segítséget kérnek, az az, hogy szeretnék visszavinni az elhurcolt gyermekeket Ukrajnába – magyarázta a Szentatya. A mexikói újságíró kérdésére, hogy a béke érdekében Oroszországnak vissza kellene-e adnia a már elfoglalt területeket, azt felelte: „Ez egy politikai probléma.”

A beszélgetés során egy másik komoly problémát, a migráció kérdését is tárgyalták, amellyel kapcsolatban a Szentatya ismételten leszögezte: olyan stratégiára van szükség, amely elősegíti azoknak az országoknak a fejlődését és fenntarthatóságát, ahonnan az emberek menekülnek. Afrikáról szólva idézte „egy asszony, egy nagy államfő” szavait, aki szerint az afrikai migráció problémáját Afrikában, Afrikát segítve kell megoldani. Ferenc pápa szerint azonban sajnos Afrika egy kollektív tudattalatti gondolat rabszolgája, amely szerint Afrikát ki kell zsákmányolni. A segélyeknek azt kellene szolgálniuk, hogy felemeljék és függetlenné tegyék a földrészt – fejtette ki a pápa, majd megemlítette Dél-Szudánt, ahova 2022 februárjában látogatott el, és amelynek „csodálatos népe újból felfegyverkezik”. „A külföldi hatalmak odatelepítették iparukat, de nem azért, hogy az országot gyarapítsák, hanem hogy elvigyék (a termelt javakat)” – ítélte el Ferenc pápa a kizsákmányoló politikát, amely a migráció mértékére is jelentős hatással van.

A beszélgetésben szóba került a Fratellino (Kistestvér) című kötet is, amelyet Ferenc pápa május 22-én adott át az Olasz Püspöki Konferencia főpásztorainak a Vatikánban. A könyv egy fiúról szól, aki Guineából indult el, hogy megkeresse kisöccsét. Három évbe telt, mire eljutott Spanyolországba, ahol rabszolgaságot, börtönt és kínzásokat kellett elszenvednie. „Olvassátok el! Látni fogjátok a drámát, egy migráns drámáját Líbia partjainál” – mondta a Szentatya.

„Elvándorolni annyi, mint egy kicsit meghalni” – jegyezte meg az újságíró, Alejandro González Iñárritu mexikói rendezőt idézve. „Mindig olyan, mert elhagyod a saját földedet” – erősítette meg a gondolatot Ferenc pápa, aki a saját bőrén, saját családjában is megtapasztalta ezt: „Én Buenos Airesben születtem, de az apám migráns volt” – idézte fel a pápa, aki immár tíz éve Rómában él, ám továbbra is egy kicsit bevándorlónak érzi magát. „Mindig hátrahagysz valamit. Az a maté (tipikus dél-amerikai ital, a matéfa megszárított leveleiből és száracskáiból készült főzet – a szerk.), amelyet te magad készítesz egy termoszban, nem ugyanaz, mint az a maté, amelyet anyukád, nagynénéd vagy nagymamád ad neked, frissen elkészítve otthon. Nem ugyanaz. Hiányzik belőle annak a helynek a levegője, ahol születtél” – fogalmazott.

Az interjúban szó esett az abortusz és a cölibátus kérdéséről is. Az első kérdéssel kapcsolatban a pápa az embriológiai tanulmányokat idézte fel, majd feltette a kérdést: „Szabad-e egy élőlényt megsemmisíteni egy probléma megoldása érdekében? Szabad-e bérgyilkost felbérelni egy probléma megoldására?”

A papi cölibátusra és annak az Egyházban előforduló gyermekbántalmazással való állítólagos összefüggésére vonatkozó kérdésre a Szentatya a statisztikákra utalva válaszolt: „A visszaélések 32 százaléka, más országokban 36 százaléka családon belül történik, nagybácsi, nagyapa vagy szomszédok részéről; továbbá a sportlétesítményekben, az iskolákban...” Ferenc pápa szerint tehát „ennek semmi köze” a cölibátus kérdéséhez.

Nem hiányoztak a Szentatya egészségére és térdproblémáira vonatkozó kérdések sem. „Korábban nem tudtam járni. Most újra tudok” – mondta mosolyogva a pápa. A válaszban kitért arra is, amikor március végén fertőző hörghurut miatt a római Gemelli kórházban ápolták: „Valóban nagyon váratlanul ért. »De időben elkaptuk« – mondták. Ha még néhány órát vártunk volna, súlyosabb lett volna a helyzet. Négy nap múlva kint voltam” – idézte fel Ferenc pápa.

A Szentatya azt is megosztotta, miért fejezi be minden nyilvános beszédét azzal a kéréssel, hogy imádkozzanak érte. Néha az emberek nem veszik észre, hogy mekkora hatalmuk van imádkozni a lelkipásztorukért. Pedig a hívek imája csodákat művel, valóban csodákat művel – hangsúlyozta a pápa, arra kérve a híveket, hogy viseljék gondját lelkipásztoruknak. – Egy lelkipásztor számára, bármelyik lelkipásztor számára, legyen az plébános, püspök, a hívek imája olyan, mintha fel lenne vértezve védőpajzzsal, páncéllal.

Az interjú végén szó esett a Ferenc pápa péteri szolgálatának tíz éve során végrehajtott reformokról is. Ezekkel kapcslatban elhangzott, hogy nincs többről szó, mint amit a bíborosok a konklávé előtti találkozókon kértek: a gazdasági rendszer, a Vatikánvárosi Állam új törvényei, a vatikáni szolgálat lelkipásztori ellátása és a nők szerepe újragondolásáról.

A jövőre nézve a Szentatya azt mondta, úgy érzi, hogy még mindig minden hátra van: „Vicces. Ahogy haladsz előre, rájössz, hogy még minden hiányzik” – fogalmazott. Hozzátette: az egyik ilyen további cél a „klerikalizáció” felszámolása. „Ha klerikális vagy, nem vagy lelkipásztor. Mindig azt mondom a püspököknek, a papoknak és magamnak, hogy legyünk lelkipásztorok” – zárta a beszélgetést Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria