Ferenc pápa üzenetben köszönti a felszabadítási teológia kilencvenéves atyját

Ferenc pápa – 2018. június 7., csütörtök | 21:02

Holnap, június 8-án tölti be 90. életévét Gustavo Gutiérrez Merino, a híres perui domonkos teológus, akit általánosan a felszabadítási teológia atyjaként tartanak számon.

Az ünnepi alkalomból Ferenc pápa rövid levelet küldött Gutiérreznek, akit egy ideje már jobban megértenek és elfogadnak az egész Egyházban. „Kilencvenedik születésnapod alkalmából kívánok neked minden jót, és imáimról biztosítalak téged életednek ebben a jelentős pillanatában. Csatlakozom hozzád hálaadásod perceiben, és köszönetet mondok mindazért, amit az Egyházért és az emberiségért tettél teológusi szolgálatodon keresztül és a szeretet által, amelyet elsősorban a szegények és a társadalomból kitaszítottak iránt tanúsítottál. Hálás vagyok a fáradozásaidért és azért, hogy képes voltál megérinteni mindenki lelkiismeretét azért, hogy senki ne maradjon érzéketlen a szegénység és a kitaszítottság drámájával szemben. Ezekkel a gondolatokkal buzdítalak az imában és a másokért végzett szolgálatban való kitartásra, hogy mindig az evangélium örömének tanúja maradhass.”

Egyik legfrissebb nyilatkozatában néhány hete Gutiérrez atya örömét fejezte ki a hír hallatán, hogy Pedro Barreto Jimeno, Huancayo érseke bíborosi rangra emelkedik. „Mons. Barreto kinevezése – mondta – óriási jelentőségű, és nem csak a perui egyház számára az. Egy olyan személyről van ugyanis szó, aki kitartóan igyekszik az evangélium szellemében megoldani azokat a problémákat, amelyekkel Peruban szembesülnünk kell. Köszönjük, Ferenc pápa!” Cristiano Morsolin, a latin-amerikai emberi jogi szakértő így kommentálta ezt a nyilatkozatot: „Úgy tűnik, Gutiérrez atya kész átadni a helyét. Jóllehet beteg, mégis hallatja hangját, akárcsak a medellini gyűlés 50. évfordulója alkalmából folytatott vita kapcsán. Mons. Barreto nagyon aktívan részt vesz az amazóniai szinódus előkészítésében, valamint a társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági jogok védelmében is.”

Gustavo Gutiérrez és Gerhard Ludwig Müller A szegények oldalán – A felszabadítási teológia című kötete – melyhez Udvardy György pécsi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) alelnöke írt ajánlást – megvásárolható az Új Ember könyvesboltjában: 1053 Budapest, Ferenciek tere 7–8.; illetve webboltjában: bolt.ujember.hu). 

Fordította: Koszoru Péter

Forrás: AgenSIR

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria